Bangladeshissa pelätään uutta suurmaanjäristystä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Bangladeshissa pelätään uutta suurmaanjäristystä, joka saattaisi tappaa pahimmillaan tuhansia ihmisiä. Maassa ei ole kuitenkaan maanjäristysten ennakointiin tarvittavaa laitteistoa, Bangladeshin meteorologian laitoksen johtaja kertoo.

Intian viimevuotinen järistys vaati 20 000 uhria

Bangladeshin ainoa seismologian tutkimusasema sijaitsee kaakkoisessa Chittagongin satamakaupungissa. Se on liki 50 vuotta vanha, ja päinvastoin kuin nykyaikainen tutkimuslaitteisto se ei havaitse kaikkia maan värähtelytyyppejä.

Bangladeshin meteorologian laitoksen johtaja Akram Hossain kertoi, että maan kaakkoisella alueella rekisteröitiin lieviä maanjäristyksiä viime vuonna 38 kertaa ja vuodesta 1996 alkaen kaikkiaan 162 kertaa.

Hossainin mielestä tiedot pitäisi ottaa "varoituslaukauksina" uudelle suurtuhoa aiheuttavalle maanjäristykselle.

Hälyttävä ennakkotapaus

Länsi-Intiassa Bhujissa mitattiin ennen vuoden 2001 tuhoisaa järistystä vastaava määrä pieniä ja keskikovia maanjäristyksiä, kunnes iso järistys vaati noin 20 000 ihmisen hengen ja aiheutti miljardien eurojen aineelliset tuhot.

Vastaava järistys Bangladeshissa aiheuttaisi niin ikään tuhansien ihmisten kuoleman. Hossainin mukaan niin maan vanhat kuin uudet asuinalueet joutuisivat totaalisen hävityksen kouriin, ja silti hallitus ei tunnu ottavan uhkaa tosissaan.

Valtio hakee rahoitusta projekteille ulkomailta

Suunnitelmat uudistaa Chittagongin tutkimusasema ja perustaa kaksi uutta asemaa pohjoiseen Rangpuriin ja koilliseen Sylhetiin sekä rakentaa tutkimuskeskus Dhakaan on hyllytetty, kun valtio ei pystynytkään järjestämään projektien vaatimia vajaata kolmea miljoonaa euroa.

- Olemme hyvin tietoisia kasvavasta uhkasta (suurmaanjäristyksille), valtiovarainministeri Anwarul Kabir Talukder sanoi.

- Yritämme kovasti kerätä varoja tutkimuslaitosten perustamiseen omista varoistamme, mutta vielä se ei ole onnistunut, hän jatkoi.

Talukder sanoikin hallituksen yrittävän kerätä nyt ulkomaista pääomaa, jotta järistyksiin voidaan varautua modernein tutkimuslaitteistoin. Sen enempää hän ei kuitenkaan suostunut paljastamaan.

Reuters, YLE24