Talo paloi Helsingin edustalla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Helsingin edustalla olevalla Katajanokanluodolla paloi torstain vastaisena yönä parinsadan neliön varastokäytössä oleva puurakennus. Poliisin mukaan suurin vahinko oli kuitenkin Museoviraston suojeleman luotsirakennuksen tuhoutuminen.

Palokunta sai hälytyksen palosta kello hieman ennen puoltayötä, ja sammutustyöt saatiin päätökseen jo reilua tuntia myöhemmin. Paloa oli sammuttamassa yksi helikopteri ja kolme venettä.

Tulipalo eteni nopeasti ilmeisesti rakennuksessa olleen nestekaasun takia. Rakennuksessa säilytettiin runsaasti syttymisherkkiä aineita.

Rakennus, josta palo sai alkunsa, oli lukossa. Poliisin mukaan on mahdollista, että räjähdekaasut olisivat syttyneet kuuman sään takia vaikka itsestään.

Palossa ei poliisin mukaan tullut kuolonuhreja. Aiemmin arveltiin, että talossa on voinut olla joku, sillä saaren rannasta löytyi vene.

Palo näkyi kauas pimeässä yössä ja levitti savua ja savun hajua laajalle alueelle Helsingin keskustassa. Siitä tuli Helsingin hätäkeskukseen yli 60 ilmoitusta. Lisäksi Katajanokalle kerääntyi paljon ihmisiä seuraamaan pelastustöitä.

Kiistelty saari

Helsingin kaupunki ja yksityinen yhtiö ovat käyneet rajua kiistaa kaupungin omistaman Katajanokanluodon omistuksesta.

Suomen Lohitukku Oy suunnitteli viime vuonna tekevänsä saarelle kalastajaperinnettä vaalivan idyllisen pikku kylän.

Helsingin kaupunki halusi kuitenkin käyttää etuosto-oikeuttaan ja päätti hankkkia saaren itselleen tulevan yleiskaavan varalle.

Erimielisyydet ovat poikineet yhden rikosilmoituksen ja valituksen hallinto-oikeuteen.

Lohitukku Oy:n toimitusjohtaja Mika Norring vaatii oikeutta vahvistamaan, että Helsingin kaupunki on menettänyt etuosto-oikeutensa, koska sen käytöstä ei ole ilmoitettu hänelle säädetyssä ajassa.

Norring on myös ehdottanut Uudenmaan ympäristökeskukselle luodon rakennusten suojelua. Museovirasto on antanut suojelusta puoltavan lausunnon.

STT