Yhdysvaltain sotilaille syytesuoja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n turvallisuusneuvosto on päässyt sopuun Yhdysvaltain sotilaiden kohtelemisesta kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

Yhdysvallat ja muut maat, jotka eivät tue tuomioistuinta, saavat sotilailleen syytesuojan aluksi yhdeksi vuodeksi. Sen jälkeen syytesuojaa voidaan jatkaa vuosi kerrallaan tapauskohtaisesti.

Nyt tehdyllä päätöksellä turvallisuusneuvosto haluaa varmistaa, että Yhdysvallat ei vetäydy pois YK:n rauhanturvaoperaatioista.

Yhdysvallat uhkasi estää YK:n poliisijoukkojen toiminnan Bosniassa, jos sen sotilaille ei myönnetä syytesuojaa kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

Yhdysvaltain mielestä sen sotilaat saattaisivat joutua tuomioistuimessa poliittisesti värittyneiden oikeudenkäyntien kohteiksi.

Yhdysvallat vaati aluksi pysyvää syytesuojaa sotilailleen, mutta päätyi liittolaistensa painostuksen jälkeen ehdottamaan kompromissiratkaisua aluksi yhden vuoden syytesuojasta.

Uudistettu ehdotus amerikkalaissotilaiden syytesuojasta sai YK:n turvallisuusneuvostossa yksimielisen hyväksynnän.

Päätökselle kiitosta ja arvostelua

EU on tyytyväinen päätökseen antaa USA:n sotilaille syytesuoja kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa.

EU:n puheenjohtajamaan Tanskan mukaan päätös takaa YK:n rauhanturvaoperaatioiden jatkumisen. Tämä saa kiitosta myös Bosniasta.

EU:n sisältä kuuluu silti soraääniä. Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh sanoo päätöksen vievän uskottavuuden rauhanturvaoperaatioilta ja sotarikostuomioistuimelta. Samaa epäilee Saksan ulkoministeri Joschka Fischer.

Myös Britannian ulkomaanasiain edustaja Menzies Campbell sanoo YK:n ja Haagin auktoriteetin kärsineen kolauksen.

Reuters, AFP, AP