1. yle.fi
  2. Uutiset

Chiracin surmaamista yrittänyt psykiatriseen hoitoon

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ranskan presidentin Jacques Chiracin surmaamista kansallispäivän paraatissa yrittänyt mies on siirretty psykiatriseen hoitoon itselleen ja muille aiheuttamansa vaaran takia.

25-vuotias ranskalaisopiskelija Maxime Brunerie on kertonut kärsivänsä mielenterveydellisistä ongelmista. Hänet on määrätty myös mielentilatutkimukseen.

Brunerie on tunnustanut halunneensa ampua Chiracin ja surmata sen jälkeen itsensä. Mies on poliisin vanha tuttu ja hän kuuluu uusnatsistiseen opiskelijajärjestöön GUD:iin. Väkivaltaisena tunnettua miestä kuvaillaan skinheadiksi.

Poliisi kuitenkin uskoo Brunerien toimineen yksin, eikä näe tapahtuneella olevan yhteyttä terrorismiin.

Poliisin mukaan Brunerie oli jättänyt Internetiin viestin, jossa hän kehotti ihmisiä katsomaan televisiota Ranskan kansallispäivänä. Brunerien jättämässä viestissä ei kuitenkaan kerrottu aikeesta ampua Chirac.

Viesti oli englanninkielinen ja siitä kertoivat ranskalaisviranomaisille Internetiä selailleet britit. Poliisi ei paljastanut sivua, mille viesti oli laitettu.

Chirac oli tarkastamassa Bastiljin päivän perinteistä sotilasparaatia, kun katselijoiden huudot kiinnittivät poliisin huomion kiväärimieheen.

Välikohtauksesta huolimatta paraati jatkui keskeytyksettä, eikä Chirac ilmeisesti huomannut koko tapahtumaa, joka sattui Pariisin Champs-Elysees'llä.

Ranskan sisäministeri Nicolas Sarkozy on määrännyt tutkimuksen sotilasparaatin turvallisuusjärjestelyistä. Sarkozyn mukaan presidentti oli ampumishetkellä vain 100 - 150 metrin päässä ampujasta, eli aseen kantaman ulottuvilla.

AFP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi