EU:n maatalousuudistus keräsi kritiikkiä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU:n maatalouspolitiikan uudistukset ovat keränneet rutkasti kritiikkiä unionin maatalousministerien kokouksessa Brysselissä. Etenkin Ranska ja Espanja vastustivat komission esitystä.

Ranskan, suurimman tukijen saajan, maatalousministerin Herve Gaymardin mielestä pelin sääntöjä ei voi muuttaa kesken ohjelmakauden. Gaymardin mukaan viljelijät tarvitsevat työlleen jatkuvuutta.

Espanjan maatalousministerin Miguel Arias Caneten mukaan tukiuudistus on vaarallinen kokeilu maanviljelijöiden ja heidän elinkeinonsa kustannuksella.

Myönteisimmin uudistuksiin suhtautui Britannian maatalousministeri Margaret Beckett, joka piti EU:n komission esityksen tukileikkauksia jopa riittämättöminä.

Myös Saksa tuki maatalouspolitiikan uudistamista. Maatalousministeri Renate Kunastin mukaan suorien tukien irrottaminen tilojen tuotannosta vastaa pitkälti Saksan näkemyksiä.

Tukien ja tuotannon kytkös historiaan?

Komissio on esittänyt mm. maataloustukien ja tuotannon välisen kytkennän poistamista niin, että kukin tila saisi aikaisemman tukitasonsa mukaista tukea riippumatta tuotannon kehittymisestä.

Komission viimeviikkoinen esitys on aiheuttanut kovan keskustelun EU:ssa, ja mm. Suomi on valittanut, että uudistus veisi yrittäjiltä työn mielekkyyden ja näivettäisi maatalouden pohjoisissa oloissa.

Komission esityksessä maataloustukiin liitettäisiin myös uusia ympäristöön, elintarvikkeiden turvallisuuteen, eläinten hyvinvointiin ja työturvallisuuteen liittyviä ehtoja.

Ministerineuvottelujen taustalla on EU:n tuleva laajeneminen, jonka myötä viljelijöiden määrä unionissa kaksinkertaistuu.

EU:n ja Saksan tekemien laskelmien mukaan nykyjärjestelmässä uusille jäsenille pitäisi maksaa tukia viidestä kahdeksaan miljardia euroa vuodessa.

YLE24, STT, AP