1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Saksassa suljetaan satoja tiloja hormonirehun vuoksi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sadat saksalaiset maatilat joudutaan sulkemaan niiden saatua hormoneja sisältävää belgialaista rehua, kertoo Nordrhein-Westfalenin osavaltion maatalousministeri Bärbel Höhn. Rehua ei pidetä välittömänä terveysriskinä, mutta se voi kuitenkin aiheuttaa muun muassa hedelmättömyyttä naisille.

Saksalainen lihatiski

Höhnin mukaan Nordrhein-Westfaleniin on tullut Hollannin kautta kaikkiaan noin 8 500 tonnia MPA-kasvuhormonia sisältänyttä belgialaista rehua. Sitä saaneita tiloja on määrätty lopettamaan eläinten myynti testien ajaksi.

Rehua lienee päätynyt myös Tanskaan, Saksaan, Ranskaan ja kiertotietä myös takaisin Belgiaan. Tanskan viranomaisten mukaan rehua on käytetty neljällä tilalla.

Saksan viranomaiset tutkivat myös, onko 7 000:lle Belgiasta Saarinmaan osavaltioon tuodulle sialle syötetty MPA:ta sisältänyttä rehua. Useat eläimistä päätyivät kuluttajien lautasille kuitenkin jo touko-kesäkuussa.

Schleswig-Holsteinin osavaltion hallitus puolestaan kertoo jäljittäneensä 80 tonnia saastunutta rehua, jolla on ruokittu lehmiä ja hevosia.

MPA on kielletty EU:ssa, mutta käyttö on laillista Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Ihmisillä MPA:ta käytetään naisten hormonikorvaushoidossa vaihdevuosien jälkeen.

Belgiassa tutkitaan konkurssin tehnyttä yritystä hormonirehun lähteenä.

Reuters

Lue seuraavaksi