USA:ssa pahin heinäsirkkavuosi sitten 1940-luvun

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Mississippijoen länsipuolella sijaitsevissa osavaltioissa Yhdysvalloissa kuuluu äänekäs siritys: heinäsirkkoja on viljely- ja laidunmailla enemmän kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan. Sirkkatuhoista kärsivät muun muassa Nebraskan, Idahon ja Oregonin viljelijät.

Heinäsirkat viihtyvät maissipellossa

Kuivuus, joka jo muutenkin heikentää satoa, on lisännyt heinäsirkkojen määrää. Hyvän alun ne saivat jo talven leutoudesta, jossa sirkanmunat säilyivät paleltumatta.

Kuivuus on lisäksi hillinnyt sienitauteja ja vähentänyt lintuja ja jyrsijöitä, jotka normaalisti pitävät sirkkakannan kurissa.

Tämänvuotisista tuhoista ei ole vielä esitetty arvioita, mutta viime vuonna heinäsirkat ja niiden siivettömät mustat sukulaiset mormonihepokatit söivät suihinsa viljaa ja ruohoa 25 miljoonan euron edestä pelkästää Utahin osavaltiossa.

Nebraskalaisen viljelijän Robert Larsenin mukaan hänen alfalfa-, maissi- ja soijapapupelloillaan on 50 - 100 sirkkaa neliöllä. Normaalivuonna pieniä leukoja on rouskuttamassa vain kolmet tai neljät. Pahimmillaan sirkat syövät jopa maalin rakennusten seinistä, Larsen kertoo.

Kiinassa heinäsirkat tulivat suurkaupunkiin

Myös Kiinassa viljelijät kärsivät sirkkaongelmasta, mutta eniten hämmästystä se herättää Pekingissä, jossa moisia laumoja ei ole nähty vuosikymmeniin.

Pellottomassa suurkaupungissa sirkoista ei ole varsinaisesti haittaa, jopa päinvastoin: Pekingin lehdet ovat tarjoneet lukijoille reseptejä sirkkapalojen valmistettavaksi esimerkiksi uppopaistamalla.

AFP, YLE24