Tutkimus: GM-soijan geenejä koehenkilöiden suolistossa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Brittitutkijat Newcastlen yliopistosta ovat saaneet tuloksia, jotka asettavat geenitekniikalla muunnetuista organismeista valmistettujen elintarvikkeiden turvallisuuden kyseenalaiseksi.

Elintarvikkeiden turvallisuutta valvova brittivirasto (Food Standards Agency) julkisti tulokset, jotka ensimmäistä kertaa osoittavat, että GM-ruoan siirtogeenit voivat päätyä ihmisen suolistoon.

Useimmissa geenimuunnelluissa elintarvikkeissa käytetään antibioottiresistenssejä merkkigeenejä, koska ne helpottavat onnistuneiden geeninsiirtojen tunnistamista.

Pelkona on, että merkkigeeniaines saattaa ihmisen elimistöön päädyttyään heikentää ihmisen vastustuskykyä tulehdussairauksille ja lisätä kehon bakteerien antibioottiresistenssitasoa.

Vaikka antibioottiresistenssigeenien siirtymistä ihmisen suolistoon pidettiin vielä muutama vuosi sitten äärimmäisen epätodennäköisenä, on tutkimus osoittanut tämän luulon vääräksi.

Brittitutkimus toteutettiin siten, että vapaaehtoiset koehenkilöt söivät yhden ateria, joka sisälsi geenimuokattua soijaa. Seitsemästä testihenkilöstä kolmen suolistobakteeristosta löytyi aterian jälkeen GM-soijan geeniainesta.

Tutkijoiden mukaan on kuitenkin mahdollista, että koehenkilöiden suolistoon päätyneet siirtogeenit ovat peräisin jo aiemmasta altistumisesta geeni-muokatulle ruoalle.

Kansainvälistä ympäristöjärjestöä Maan ystäviä edustava Adrian Bebb sanoo, että brittitutkimuksen pitäisi panna hälytyskellot soimaan. Monet teollisuuden palveluksessa olevat tutkijat ja hallinnon edustajat ovat vähätelleet riskiä, mutta asia todettiin heti ensimmäisellä kerralla kun sitä todella tutkittiin.

Ylen Ympäristötietopalvelu