1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Chili karkottaa norsut pellolta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tutkijat ovat keksineet, että chilipippurit eivät ole norsujen mieleen. Pippurin kasvattaminen pitää eläimet pois tallaamasta viljapeltoja. Norsut ovat vakava ongelma maanviljelijöille Afrikassa.

Sekä eläintensuojelijat että maanviljelijät ovat tyytyväisiä uuteen keinoon pitää norsut loitolla viljapelloilta Afrikassa.

Chilin kasvattamisen lisäksi pippurin polttaminen on myös hyvä keino karkottaa norsulaumat, jotka voivat yhdessä yössä sotkea jalkoihinsa koko sadon. Kitkerä chilipippurin katku aiheuttaa norsuille suoranaista kipua.

Norsut ovat todellinen ongelma maanviljelijöille Afrikassa. Botswana kuuluu niihin harvoihin valtioihin, jotka korvaavat norsujen aiheuttamia satovahinkoja. Vuosittain korvauksiin palaa rahaa miljoonan dollarin verran.

Chilikarkotteen ansiosta tarkka-ampujia pyssyineen ei välttämättä enää tarvita, eikä viljelijöiden tarvitse sijoittaa kalliisiin sähköaitoihin, jotka yleensä varastetaan ansalangoiksi. Perinteisistä norsujen karkotusmenetelmistä voidaan luopua: tulien sytyttäminen ja rummuttaminen eivät kovin tehokkaita keinoja koskaan ole olleetkaan.

Parin viime vuoden aikana brittitutkijat, viljelijät ja viranomaiset ovat onnistuneet yhdessä vähentämään norsujen Pohjois-Zimbabwessa aiheuttamia vahinkoja 75 prosentilla pelottelemalla norsuja äänillä, polttamalla chiliä ja rakentamalla varoitusjärjestelmiä, kuten aitoihin ripustettuja kelloja.

Kirpeään chilin katkuun norsut eivät totu, kuten ne tottuvat voimakkaisiin ääniin.

Mosambikin ja Zambian maanviljelijät turvautuvat nyt chiliin. Siirtyminen puuvillan viljelystä chilin kasvatukseen on tuonut selvää taloudellista etua. Ugandassa maanviljelijät käyttävät vielä aitoja ja kaivantoja pitääkseen norsut poissa pelloilta, mutta chilin viljelyä aiotaan kokeilla myös siellä.

Ylen Ympäristötietopalvelu

Lue seuraavaksi