Geenimuunneltu vilja tuottaa ongelmia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Geenimanipuloidusta viljasta on tullut suuri ongelma nälänhädästä kärsivien maiden auttamisessa. Yhdysvallat vie ruoka-apuna eteläiseen Afrikkaan - samoin kuin myös esimerkiksi Intiaan - geenimanipuloitua maissia. Tämä on aiheuttanut huolta apua tarvitsevissa maissa.

Maailman elintarvikeohjelman WFP:n mukaan geenimuunnellusta ruoasta on tullut sille todellinen ongelma.

WFP:n eteläisen ja itäisen Afrikan toimintaa johtavan Judith Lewisin mukaan kehitysmaat pelkäävät geenimuunnellun viljan saastuttavan lihatuotteita, jos vilja päätyy liha- ja siipikarjan ravinnoksi.

Ne ovat huolissaan myös geenimuunneltujen siementen sekoittumisesta paikalliseen viljaan ja tämän vaikutuksista tuleviin satoihin.

Zimbabwe hyväksyi USA:n viljan pohdinnan jälkeen

Zimbabwen hallitus torjui toukokuussa 10 000 tonnia USA:n lahjoittamaa ruokaa, koska USA ei voinut todistaaa sen olevan geneettisesti manipuloimatonta. Sambia ja Malawi suostuivat kuitenkin ottamaan säkit vastaan.

Vaikka ruokapula paheni vain paheni, Zimbabwe kieltäytyi heinäkuussa edelleen ottamasta vastaan Yhdysvaltain lahjoittamaa viljaa.

Yhdysvaltain kehitysyhteistyöosaston USAID:n ylempi virkamies Roger Winter patisti hätää kärsivää maata ottamaan avun vastaan, koska se olisi ainoa keino estää kansaa kuolemasta nälkään.

Hän vakuutti, että kyseessä on sama ruoka, jota amerikkalaiset syövät päivittäin.

Elokuun alussa Zimbabwen hallitus antoi periksi ja suostui ottamaan vastaan 20 000 tonnia Yhdysvaltain ruoka-apua, oli se geenimuunneltua tai ei.

Hallitus ei koskaan kertonut tarkalleen, miksi se vastustaa geenimuuunneltua ruokaa.

Taustalla saattoivat kuitenkin olla poliittiset ristiriidat, sillä maa on tuonut maahan tähän mennessä 500 000 tonnia viljaa Etelä-Afrikasta, Brasiliasta, Kiinasta ja Keniasta kyseenalaistamatta sen alkuperää.

Riitta Jäälinoja, YLE24