1. yle.fi
  2. Uutiset

Koponen ei arvostele vanhoja umts-ratkaisuja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Soneran toimitusjohtaja Harri Koponen ei ryöpytä yhtiön vanhaa johtoa umts-kaupoista, vaikka yhtiön tekemä 4,3 miljardin euron alaskirjaus lienee Suomen taloushistorian suurin.

- Maailma näytti aivan erilaiselta silloin kolme vuotta sitten, kun kaikki menivät umts-bisnekseen, Koponen muistutti Soneran tiedotustilaisuudessa.

- Jos silloin tehtyjä päätöksiä halutaan arvioida, pitäisi mennä siihen hetkeen, jolloin lisenssejä haettiin. Jälkikäteen on helppo sanoa, oliko joku päätös hyvä tai ei, Koponen sanoi.

Talousjohtaja Kim Ignatius puolestaan vakuutti kaikkien Sonerassa tehtyjen ratkaisujen perustuneen perusteellisiin analyyseihin ja lisäsi, etteivät sisäinen tarkastus eivätkä tilintarkastajat ole löytäneet Soneran toiminnasta mitään epäselvyyksiä.

Sonera maksoi Saksan ja Italian umts-luvista syksyllä 2000 yhteensä noin 4,1 miljardia euroa.

Sonera ei kuitenkaan ollut liikkeellä yksin, sillä myös muut isot eurooppalaiset teleoperaattorit ovat umts-huutokauppojen jäljiltä korviaan myöten veloissa. Yhteensä Euroopan umts-luvista maksettiin huutokaupoissa noin 70 miljardia euroa.

Suomessa Soneran miljardisijoitusten järkevyyttä alettiin pian epäillä. Kiivaasti keskusteltiin myös Soneran optioista ja yhtiön sisäisistä ongelmista. Tammikuussa 2001 Suomen hallitus kaatoi Soneran optio-ohjelman ja maaliskuussa yhtiön johto pistettiin remonttiin.

Umts-alaskirjauksista ei ennakkotapauksia

Soneran umts-lupien tasearvonalennukset olivat odotettuja, joskin alaskirjausten aikaa ja tapaa ei osattu ennakoida.

Evli Pankin analyytikko Matti Riikonen pitää ajoitusta yllättävänä. Itse alaskirjaukset ja niiden määrä vastaavat kuitenkin odotuksia.

- Uskoin, että Sonera tekisi alaskirjaukset vasta sitten, kun muut eurooppalaiset olisivat tehneet vastaavan päätöksen, Riikonen kertoo.

Hänen mukaansa Soneran ja Telefonican umts-alaskirjaukset ovat ensimmäiset laatuaan. Ennakkotapauksia ei siis ole olemassa.

FIM Pankkiiriliikkeen pääanalyytikko Jussi Hyöty muistuttaa Soneran jo aiemmin ilmoittaneen, ettei se laita enää lisää rahaa 3G-investointeihin Saksassa. Alaskirjauksia on odoteltu jo reilun vuoden verran.

- Ajankohdan on varmaan aika pitkälle määritellyt Telefonica. Alaskirjausten tulee tapahtua yhtä aikaa. Se voi pikkuisen yllättää, että alaskirjaus tehtiin kerralla, Hyöty sanoo.

Toisena vaihtoehtona olisi hänen mukaansa ollut alaskirjaaminen parissa otteessa. Jos liiketoimintasuunnitelma oltaisiin tuotu vain pääosiltaan alas, niin 3G-luville olisi voitu jättää jotain arvoa taseeseen.

- Nyt haluttiin ilmeisesti puhdistaa pöytä kerralla. Se on mielestäni ihan hyvä, koska omavaraisuus kuitenkin pysyi näinkin korkealla, Hyöty arvioi.

Soneran omavaraisuus oli alaskirjauksen jälkeen 34 prosenttia, ja sitä pönkitti tappioista syntyvä veroetu. Hyöty uskoo yhtiön omavaraisuuden todennäköisesti nousevan erittäin voimakkaasti lähivuosina.

STT

Lue seuraavaksi