Pohjois-Korea hieroo sopua Yhdysvaltain kanssa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pohjois-Korea sanoo olevansa valmis vastaanottamaan Yhdysvaltain erityislähettilään, jotta maat voisivat neuvotella kireähköistä suhteistaan Pjongjangissa.

Pohjois-Korean ulkoministeriön tiedotteessa kehotetaan epäsuorasti Yhdysvaltoja päättämään uusi aika, jolloin delegaatio voisi Yhdysvalloista saapua.

Delegaatio perui kesäkuussa matkansa, kun Koreoiden välillä sattui viiden eteläkorealaisen sotilaan hengen vaatinut meriselkkaus. Myös pohjoiskorealaisia sotilaita menehtyi ja loukkaantui.

Pohjois-Korea pyysi selkkausta torstaina anteeksi Etelä-Korealta ja sanoi olevansa valmis neuvottelemaan.

Yhdysvaltain ulkoministeriö toivoo, että anteeksipyyntö olisi Pohjois-Korean taholta alkusykäys edistykselle ja keskustelulle Etelä-Korean kanssa ja samalla muiden kansainvälisen yhteisön jäsenten kanssa.

Perjantaista Pohjois-Korean ehdotusta Yhdysvallat kehuu positiiviseksi eleeksi, mutta ulkoministeriön mukaan päivämäärää delegaation paluulle Pohjois-Koreaan ei ole vielä sovittu.

Ulkoministeriön virkamiehen mukaan Yhdysvallat toivoo Pohjois-Korean eleiden merkitsevän uutta asennetta heidän suunnaltaan.

Yhdysvaltain ja kommunistisen Pohjois-Korean välit ovat pikkuhiljaa heikentyneet sen jälkeen kun presidentti George Bush astui virkaansa.

Erityisesti Bushin tammikuussa pitämä puhe oli omiaan herättämään kummastusta Pohjois-Koreassa. Bush katsoi Pohjois-Korean kuuluvan mm. Irakin ja Iranin ohella ns. pahan akseliin.

AFP, Reuters