Tuomiot väkivallanteoista tiukentuneet

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tuomioistuinten linja on viime vuosina tiukentunut, ja etenkin väkivaltarikoksista tuomitaan aiempaa ankarammin. Vankien määrä on lisääntynyt kolmessa vuodessa lähes neljänneksellä.

Ehdottomat rangaistukset ovat lisääntyneet ja yhdyskuntapalvelua käytetään vähemmän, toteaa Tapio Lappi-Seppälä Oikeuspoliittisesta tutkimuskeskuksesta. Toisaalta vankien määrän kasvuun vaikuttaa myös rikosten koventuminen.

Teoriassa samasta rikoksesta voi myös saada yhdessä oikeudessa ankaramman tuomion kuin toisessa. Jopa vierekkäisissä käräjä- ja hovioikeuksissa saattaa olla eroja tuomioiden ankaruudessa.

Erot voivat johtua tuomioistuinten erilaisista käytännöistä, mutta myös rikollisuuden laadussa ja määrässä on alueellisia eroja, kertoo Jouko Laitinen oikeusministeriön kriminaalipoliittiselta osastolta.

Suomen 3 400 vangista vain neljännes on ensikertalaisia. Neljännes vangeista istuu telkien takana kahdeksatta kertaa. Vielä kolmisen vuotta sitten vankeja oli keskimäärin 2 740.

Tuomioistuimet itsenäisiä

Käräjä- ja hovioikeuksien linjaeroihin ei ole mahdollisuutta puuttua ulkopuolelta, sillä ne ovat riippumattomia laitoksia.

Esimerkiksi sakkojen määrä saattaa vaihdella eri tuomioistuimissa.

Lappi-Seppälä pitää tärkeänä, että tuomioistuimet seuraisivat maan rangaistuskäytäntöä ja tiedustelisivat asiaan liittyvää aineistoa tutkimuslaitoksilta.

STT