Guantanamon vangeilla ei oikeusturvaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain liittovaltion tuomari on päättänyt, että Guantanamoon Yhdysvaltain sotilastukikohtaan tuodut al-Qaida- ja taliban-taistelijat ovat liittovaltion oikeuden toimivallan ulottumattomissa.

Guantanamon tukikohta sijaitsee Kuuban saarella. Tuomarin lakitulkinnan mukaan tukikohta ei kuulu Yhdysvaltoihin, mistä seuraa se, että vangit voidaan pitää tukikohdassa ilman oikeudenkäyntiä loputtomiin.

Vankien omaisten ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vankeja ei voida pitää vangittuina ilman oikeudenkäyntiä ja syylliseksi toteamista.

Tuomari hylkäsi myös kahden britin, yhden australialaisen ja 12 kuwaitilaisen vangin omaisten vaatimukset siitä, että vangituilla pitäisi olla samat oikeudet Yhdysvaltain tuomioistuimissa kuin niillä kuubalaisilla, jotka ovat hakeneet poliittista turvapaikkaa maasta.

Tätä päätöstään tuomari perusteli sillä, että "on kiistämätön tosiasia, että nämä vangitut eivät ole hakemassa Yhdysvaltain kansalaisuutta".

Näitä 15:ä al-Qaida- ja Taliban-yhteyksistä syytettyä miestä edustava ihmisoikeusjärjestö sanoo tuomarin päätöksen olevan erityisen ongelmallinen.

Järjestön edustajan Barbara Olshanskyn mukaan vangittuja pidetään Yhdysvaltain "esteettömän mielivallan" alaisuudessa, eikä heillä ole ketään, kenen puoleen kääntyä.

Washingtonissa työskentelevän lakimiehen Justin Willardin mukaan ei ole mitään estettä, miksi Yhdysvallat ei voisi käyttää tätä taktiikkaa jatkossakin.

- Miksi pitäisi tuoda terroristi Washingtoniin, kun hänet voi laittaa Kuubaan, missä (Yhdysvaltain) ei koskaan tarvitse vastata kysymyksiin siitä, ketä he ovat tai mitä he ovat tehneet, Willard toteaa uutistoimisto AP:lle.

Afganistanissa kiinniotettujen ja vangittujen määrä Guantanamossa on noussut 534:ään. He edustavat 39 kansallisuutta.

Washington on kieltänyt heiltä mm. sotavanki-aseman ja oikeuden lakimieheen. Vankeja kutsutaan ulkomaisiksi "vihollistaistelijoiksi".

AP, AFP