1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruokamyrkytykset selvässä laskussa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ruokamyrkytykset vähenivät viime vuonna selvästi edelliseen vuoteen verrattuna.

Ruokamyrkytyskeskukseen ilmoitettiin viime vuonna 58 epidemiaa, joissa sairastui 2 500 ihmistä. Vuotta aiemmin sairastuneita oli lähes 8 000.

Suurin osa epidemioista johtui elintarvikkeiden käsittelyvirheistä, ja kymmenesosa talousvedestä. Talousveden epäpuhtaudet aiheuttivat kuitenkin puolet kaikista myrkytystapauksista.

Suurimman epidemian aiheutti viime loka-marraskuussa verkostoveden kautta levinnyt kampylobakteeri, joka sairastutti tuhatkunta ihmistä.

Ruokien oikealla käsittelyllä olisi pystytty estämään lähes puolet epidemioista. Isoja elintarvikevälitteisiä tapauksia olivat viime vuonna hollantilaisen kebab-lihan kautta levinnyt EHEC-epidemia, lounasravintoloiden salaateista todennäköisesti johtunut shigella-epidemia sekä kiinankaalin aiheuttama Yersinia pseudotuberculosis -epidemia.

Vuosittaiset erot suuria

Vuonna 2000 peräti viisi myrkytystapausta kuudesta johtui vedestä. Elintarvikeylitarkastaja Maija Hatakka elintarvikevirastosta muistuttaa, että vuosien väliset suuret erot selittyvät muutamalla suurella vesiepidemialla, jotka helposti sairastuttavat tuhansia ihmisiä.

Maaliskuussa 2000 sattui Nurmeksessa Suomen historian suurin yksittäinen, kalikiviruksesta johtunut myrkytysepidemia. Sen seurauksena sairastui 5500 ihmistä.

Maailmanlaajuisesti salmonella on yleisin ruokamyrkytysten aiheuttaja. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa salmonellan haitoilta on kuitenkin suurimmaksi osaksi vältytty. Suomessa todettiin vuonna 2001 vain kolme melko pientä salmonellaepidemiaa.

YLE24, STT

Lue seuraavaksi