Tutkimus: Poikien väkivaltaisuus osin geenin syytä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tutkijat ovat löytäneet geenin, joka saattaa olla selityksenä sille, miksi vain osa lapsena pahoinpidellyistä pojista käyttäytyy aikuisena väkivaltaisesti.

Kyseinen geeni säätelee tietyn entsyymin eritystä. Jos entsyymiä erittyy liian vähän, taipumus väkivaltaisuuteen kasvaa, kertoo Science-lehdessä julkaistu kansainvälinen tutkimus.

Geenin säätelemä monoaminioksidaasi-A-entsyymi hajottaa tärkeitä mm. aggressiivisuuteen ja mielentilaan vaikuttavia välittäjäaineita.

Niistä tutkimusotoksen pojista, joita oli pahoinpidelty ja joilla oli geenin heikentynyt versio, 85 prosenttia käyttäytyi aikuisina väkivaltaisesti.

Sen sijaan niillä pahoinpidellyillä pojilla, joilla oli geenin "normaali" versio, esiintyi myöhemmin käyttäytymishäiriöitä vähemmän todennäköisesti.

Geenilöytö saattaa osittain selittää sen, miksi kaikista huonosti kohdelluista ei tule väkivaltaisia, tutkijat sanovat. Heikentynyt versio geenistä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että pojasta tulee häiriökäyttäytyjä.

Geenin vaikutuksia tyttöihin oli vaikeampi havaita, sillä kyseinen geeni sijaitsee X-kromosomissa, joita naisilla on kaksi. Tytöillä saattaa näin ollen olla samasta geenistä kaksi eri versiota, jotka saattavat kumota toistensa vaikutukset.

Tutkijoiden mukaan geenilöytö saattaakin selittää osin myös sen, miksi naisten väkivaltainen käyttäytyminen on harvinaisempaa kuin miesten.

Tutkimuksessa seurattiin yli tuhatta uusiseelantilaista lasta 26 vuoden ajan.

STT, Reuters