Kiina: Chen johtaa Taiwania kriisiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Taiwanin presidentin Chen Shui-bianin asettuminen mahdollisen itsenäisyysäänestyksen tukijaksi vahingoittaa vakavasti Kiinan ja Taiwanin suhteita, Kiina varoittaa.

Chen Shui-bian

Kiinan hallituksen edustajan mukaan Chenin omaksuma kanta vie Taiwania kohti katastrofia.

Kiina tyrmää näin virallisesti Chenin aiemmat puheet. Chen ilmoitti lauantaina tukevansa lakiuudistusta, joka mahdollistaisi kansanäänestyksen Taiwanin itsenäistymisestä Kiinasta.

Kiina varoittaa Taiwania tekemästä virhearvioita ja vaatii, että itsenäisyyteen tähtäävien toimien on loputtava.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan ja on uhannut hyökätä saarelle, jos se julistautuu itsenäiseksi. Maan ulkoministeriön edustajan mukaan maailmassa on vain yksi Kiina, ja manner-Kiina ja Taiwanin saari ovat kumpikin sen osia.

Maanantaina Kiina laajensi sotaharjoituksiaan Taiwanin vastaisella rannikollaan. Harjoituksissa simuloidaan Hongkongissa ilmestyvän sanomalehden mukaan muun muassa Taiwanin valtaamista.

Taiwanissa siloiteltiin Chenin lausuntoa

Taiwanin korkein Kiinan-suhteista vastaava virkamies sanoi maanantaina, etteivät presidentin puheet kansanäänestyksestä merkitse muutosta Taiwanin Kiinan-politiikassa.

Taiwan ei halua vaarantaa nykyistä itsehallinnon tasoaan, Tsai Ing-wen sanoi. Hän varoitti ylitulkitsemasta presidentin sanoja.

Myös Taiwanin tiedotusvälineet ovat suhtautuneet Chenin kommenttiin ristiriitaisesti. Taiwan Daily -lehden mukaan presidentti sanoi vain sen, mikä on totta. Kiinankielinen China Times puolestaan kirjoitti, että Chenin puheiden seuraukset ovat vakavat, sillä tämän jälkeen kaikkia hänen lupauksiaan voidaan epäillä.

Astuessaan valtaan kaksi vuotta sitten Chen lupasi haudata puheet itsenäistymisäänestyksestä. Hän on kuitenkin viime aikoina tiukentanut kantaansa manner-Kiinan suhteen.

Lauantaina Chen sanoi kansanäänestyksen olevan perustavaa laatua oleva ihmisoikeus, jota ei voida estää tai rajoittaa. Hän toivoi ihmisten harkitsevan vakavasti äänestyksen tärkeyttä.

Taiwanilaisen TVBS-tv-yhtiön sunnuntaina tekemän gallupin mukaan 62 prosenttia taiwanilaisista pitää kansanäänestystä ainoana oikeana tapana päättää maan tulevaisuudesta. Vastaajista 48 prosenttia oli kuitenkin sitä mieltä, ettei äänestyksen järjestämisellä ole kiire.

Reuters, AP, AFP, STT