Viljelijöillä kovat henkiset paineet

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suuri osa maanviljelijöistä kokee henkiset paineet merkittävästi ruumiillista rasitusta suuremmiksi, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n ja Työtehoseuran tutkimuksesta selviää.

Kasvitiloilla stressiä aiheuttavat eniten peltotyöt, eläintiloilla taas paperityöt ja johtaminen.

Henkistä kuormitusta maatiloilla lisäävät myös tuotannon muutokset, epävarmuus elinkeinosta ja huoli taloudellisesta pärjäämisestä.

Työt koetaan stressaavana yli puolella kotieläintiloista ja jopa 60 prosentilla suurimmista kasvinviljelytiloista.

Vaikeuksista huolimatta viljelijät uskovat toimivansa viiden vuoden päästä vähintäänkin yhtä mittavasti kuin nyt. Osa aikoo myös ennakkoluulottomasti laajentaa tuotantoaan.

Viljelijöiden henkistä ja fyysistä kuormitusta selvittäneessä tutkimuksessa haastateltiin yli 500 tilan henkilöstöä. Kysymykset esitettiin kirjanpitotilojen vuosikyselyn yhteydessä keväällä 2002.

Sikatilat tehokkaimpia, maitotilat tappiollisia

MTT:n toisesta tutkimuksesta puolestaan selviää, että suurimmat maatilat ovat kaikkein kannattavimpia. Parhaiten kotieläintuotannon mittakaavaetuja ovat hyödyntäneet sikatilat. Maitotilat sen sijaan tuottavat tappiota kaikkialla.

Tukien osuus maatilojen tuotosta on merkittävä. Suomessa kokonaistuotosta peräti 55 prosenttia koostuu tuotantotuista, kun Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa vastaava osuus on tästä alle puolet.

Tutkimuksessa vertailtiin Suomen suurimpien maatilojen taloudellista tulosta edellä mainittujen maiden suurimpien kotieläin- ja kasvinviljelytilojen tuloihin.

YLE24, STT