Tutkimus: Suhteellisuusteoriassa on virhe?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Australialaiset fyysikot ovat esittäneet teorian, jonka mukaan valon nopeus ei olisikaan vakio. Tämä merkitsisi, että Einsteinin suhteellisuusteoria olisi virheellinen. Uudesta teoriasta kertoo tiedelehti Nature.

Australialaisen New South Walesin tutkijat havaitsivat, että etäisestä kvasaarista tullut valo sisälsi fotoneja, jotka valo oli miljardien valovuosien matkallaan imenyt itseensä tähtienvälisistä pilvistä. Näin ollen kvasaarista purkautuneet atomit ovat hiukan erilaisia kuin maapallolla olevat. (Kvasaarit ovat tähtimäisiä kohteita, jotka säteilevät satoja tai tuhansia kertoja galakseja voimakkaammin.)

Tutkijoiden mukaan ilmiö voidaan selittää kahdella tavalla. Joko valon nopeus vaihtelee suurilla etäisyyksillä tai elektronien varaus vaihtelee.

Elektronivarauksen vaihtelu ei termodynamiikan lakien mukaan ole mahdollista, joten ainoa mahdollisuus on valon nopeuden vaihtelu, sanovat tutkijat.

Kvasaarin valosta tehty havainto vaatii runsaasti lisätutkimusta.

Tutkijat kuitenkin arvioivat, että jos havainto pitää paikkansa, merkitsee se suurta muutosta fysiikan perusteorioissa. Samanlainen tilanne oli 100 vuotta sitten, kun Einsteinin suhteellisuusteoria sekä kvanttiteoria näkivät päivänvalon.

Valon nopeuden muutokset kuitenkin selittäisivät eräitä tutkijoita askarruttaneita havaintoja. Yksi sellainen on, että avaruudesta on löydetty hätkähdyttävästi toisiaan muistuttavia osia, vaikka ne ovat niin kaukana toisistaan, ettei niiden välillä ole voinut olla mitään yhteyttä, eikä valo ole ehtinyt kulkea niiden välillä.

Havainto on luonnollisesti kiihdyttänyt jo tutkijoiden mielikuvitusta, sillä se toisi uusia mahdollisuuksia avaruusmatkailulle.

Reuters, YLE24