Arseeninpoistoon kehitetty tehokkaat laitteet

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomen ympäristökeskuksen johdolla on kehitetty laitteet ja menetelmät, joilla arseenin saa poistettua vedestä. SYKE on tutkinut asiaa kuuden vuoden ajan.

Arseenia esiintyy kaivovedessä erityisesti Pirkanmaalla, mutta jossain määrin myös Sallassa, Lounais-Suomessa, Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla. Arseeni ei häviä kaivosta itsekseen.

Arseeni on myrkyllistä ja se voi nostaa iho- ja sisäelinsyövän riskiä. Arseenia sisältävä vesi olisi aina suodatettava, jos sitä aikoo käyttää ruoanlaittoon tai juomiseen. Pesuvedeksi se kelpaa.

SYKEn tutkijat ovat kehittäneet kaksi menetelmää ja niihin kuuluvaa laitetta arseenin poistamiseksi. Molemmat mahtuvat kokonsa puolesta tiskipöydän alle kaappiin. Laitteeita kuvataan helpoiksi käyttää ja varmatoimisiksi.

Käänteisosmoosilaitteella vesi puristetaan eritysikalvon läpi. Laite maksaa noin 1 000 euroa. Sen suodatinpatruunat ja kalvot voi vaihtaa itse.

Aktivoitua alumiinioksidia käyttävissä laitteissa arseeni kerätään alumiinioksidin pinnalle. Tämä laite maksaa noin 500 euroa. Alumiinioksidimassan voi vaihtaa itse, mutta suunnittelijat suosittelevat käyntiä huoltoliikkeessä. Käytetty aluminioksidi on ongelmajätettä.

Molempia laitetyyppejä on jo myynnissä. Laitevalintaan vaikuttaa myös se, että vedessä voi olla muitakin puhdistettavia aineita, joita samalla laitteella voi poistaa.

YLE24, STT