1. yle.fi
  2. Uutiset

Ikivanha mikro-organismi löytyi syvyyksistä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Saksalaiset tutkijat ovat löytäneet ikivanhan mikro-organismin, jonka uskotaan olevan maapallon ensimmäisiä eliöitä.

Mustanmeren syvyyksistä löytyneen kasviorganismin uskotaan olevan 3 - 3,5 miljardia vuotta vanha. Pimeässä ja hapettomassa vedessä elävä organismi käyttää ravinnokseen metaania ja tuottaa jätteenä korallia.

Löydön tekivät Hampurin yliopiston, Alfred Wegener -instituutin sekä Max Planck Societyn meribiologien ja geologien muodostama tutkijaryhmä.

Kaksivuotisen tutkimuksen aikana ryhmä tutki Mustallamerellä sijaitsevaa maailman suurinta hapettoman veden syvännettä. Syvyyksistä, jossa ei ole valoa, löytyi kasviorganismeja sisältävää biomassaa.

Organismi käyttää ravintonaan metaania, jota se yhdistää vedessä oleviin sulfaatteihin. Jätteenä syntyy karbonaatteja korallien muodossa.

Tutkijoiden mukaan löytö todistaa, että elämä on maapallolla voinut kehittyä hapettomassa ympäristössä metaania hyväksi käyttäen.

Löytö saattaa myös auttaa kasvihuonekaasujen vähentämisessä. Aiemmin on uskottu, että pelloilta mereen päätynyttä metaania voi polttaa vain hapen avulla. Tällöin syntyy kuitenkin kasvihuoneilmiötä kiihdyttävää hiilidioksidia.

Mirko-organismista saattaa löytyä metaaniongelmaan ympäristöystävällinen ratkaisu, tutkijat uskovat.

Reuters

Lue seuraavaksi