Yhdysvaltain juristit moittivat maan johtoa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain suurin lakimiesliitto American Bar Association arvostelee ankarasti maan johtoa, joka pitää terrorismista epäiltyjä lähes tuhatta henkilöä vangittuina ilman syytettä tai mahdollisuutta tavata asianajajaa. Vangitsemisten päättymisajankohdasta ei ole minkäänlaista arviota.

Liiton vuosikokouksessaan julkaiseman raportin mukaan asiain tila voi rikkoa maan ihmisoikeuksia koskevaa perustuslakia tai merkitä vallan väärinkäyttöä.

Raportin mukaan Yhdysvaltain hallinto ei ole yrittänyt selvittää, millä tavalla vangitsemiset ovat yhteensopivia Yhdysvaltain oikeuskäytännön tai kansainvälisen lain kanssa.

- Presidentin lausunto, jonka mukaan Yhdysvaltain hallinto voi vangita kenet tahansa ja milloin tahansa, kuinka pitkäksi aikaa tahansa, jos pidätys on jossain yhteydessä Yhdysvaltoja vastaan tehtyihin terrori-iskuihin, ei voi olla laillisesti kestävä, raportissa sanotaan.

Lakimiehet vaativat Yhdysvaltain hallintoa perustelemaan, millainen laillinen perusta vangitsemisille on, ja kuinka pitkään henkilöt aiotaan pitää vangittuina.

Vangituista valtaosa on Afganistanista tuotuja sotilaita, joiden epäillään kuuluvan Taleban- ja Al-Qaida-ryhmiin. Heitä pidetään Kuuban saarella sijaitsevassa Yhdysvaltojen omistamassa Guantanamon sotilastukikohdassa.

Yhdysvaltain johdon mukaan Guantanamo ei kuulu Yhdysvaloihin, joten heihin eivät päde maan lait. Vangitut ovat siten lakien ulottumattomissa. Heihin ei myöskään sovelleta kansainvälistä sotaoikeutta.

Oikeusministeriö riitelee tuomarin kanssa

Yhdysvaltain oikeusministeriö vastustaa piirikunnan tuomarin määräystä julkistaa terroriepäilyjen takia vangittujen henkilöiden nimet.

Piirikunnan tuomari Gladys Kessler päätti elokuun 2. päivä, että nimet on julkistettava 15 päivän sisällä.

Päätös oli ilon aihe lukuisille ihmisoikeusryhmille, jotka olivat pitäneet salailupolitiikkaa tiedonvapauslakien vastaisena.

Nyt oikeusministeriö yrittää saada päätöksen kumottua. Ministeriön mukaan nimien julkistaminen vaarantaisi kansalaisten turvallisuuden, sillä se paljastaisi, kuinka pitkälle Yhdysvaltain turvallisuuselimet ovat päässeet terrorijärjestöjen etsinnöissä.

Ministeriö pelkää myös, että mikäli Guantanamon vangit saisivat yhteyden asianajajiin, terrorijärjestöt hyödyntäisivät tätä kanavaa. Lakimiesliitto ei hyväksy tätä perustelua.

Reuters, YLE24