1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Saksassa jatkettiin evakuointeja tulvan takia

Saksassa Dresdenin kaupungista ja sen ympäristöstä on evakuoitu perjantaina kymmeniätuhansia ihmisiä tulvaveden tieltä. Elbejoen pinta nousee yhä. Veden pinta hipoo jo kymmentä metriä, kun joen keskisyvyys normaalioloissa on alle kaksi metriä.

Elbe ei ole koskaan aiemmin noussut yhtä korkealle kuin perjantaina.

Sotilaat ja pelastustyöntekijät ovat järjestäneet tulvaa paossa oleville tilapäissuojia. Monet Dresdenin kulttuuriaarteet ovat veden alla, ja muiden muassa juna-asema sekä useita siltoja on jouduttu sulkemaan.

Osa dresdeniläisistä on tulvan vuoksi ilman lämmintä vettä, lisäksi kaupungin pankkiautomaatit ovat lakanneet toimimasta. Jos tulva vyöryy energialaitokselle asti, katkeavat kaupungista myös sähköt. Kaupungin puhelinverkko on jo romahtanut.

Vaikka säätiedotus lupaa tulva-alueille lähipäiviksi poutaa, viranomaiset ovat päätyneet evakuointeihin pitkin Elben vartta.

Euroopan tulvissa on kuollut satakunta ihmistä, heistä 14 Saksassa. Venäjällä tulvat ovat vieneet hengen 59:ltä ihmiseltä.

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder aikoo järjestää sunnuntaina Berliinissä kokouksen Keski-Euroopan rajuista tulvista kärsineiden valtioiden pääministerien kanssa. Myös Euroopan komission puheenjohtaja Romano Prodi on kutsuttu tapaamiseen.

Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan on julistettu hätätila tulvivan Tonavan takia, mutta joki ei näillä näkymin aiheuta kaupunkiin suurkatastrofia. Vedenpinta oli joka tapauksessa ennätyskorkealla 9,86 metrissä.

Formulafanit säästynevät tulvilta

Myös Budapestissa Unkarissa seurataan tarkoin Tonavan vedenpintaa, mutta pääkaupunki säästynee pahimmilta tulvilta.

Budapestissa on viikonvaihteessa paljon turisteja sunnuntaisen formula 1 -osakilpailun vuoksi. Alueelle on ennustettu viikonvaihteeksi pilvipoutaista ja lämmintä säätä. Hungaroringin kilparata sijaitsee kaksikymmentä kilometriä Budapestista koilliseen.

Prahassa hellittää, tuhot valtavat

Prahassa Tshekissä Vltavajoen pahin tulviminen on hellittänyt. Joen pinta laski perjantaina jo alle viiden metrin tason. Tavanomaisissa oloissa joki on keskisyvyydeltään 0,74 metriä.

Tshekissä on edelleen parisataatuhatta ihmistä, jotka eivät ole voineet palata koteihinsa tulvien vuoksi. Taloudelliset menetykset kohoavat alustavien arvioiden mukaan miljardeihin euroihin.

- Tilanne on katastrofaalinen niin eteläisessä kuin pohjoisessa Böömissä. Praha on säästynyt verratten hyvin, mutta vain suhteellisessa mielessä, ulkoministeri Cyril Svoboda luonnehti.

Maan entinen valtiovarainministeri Pavel Mertlik arvioi, että Tshekin kolmannen vuosineljänneksen bruttokansantuotteeseen tulee noin 0,5 - 1,0 prosenttiyksikön notkahdus tulvien vuoksi. Vuositasolla tämä tarkoittaisi noin 0,3:a prosenttiyksikköä.

Reuters, AP, AFP, DPA