1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ekokylässä eletään kestävää arkea

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Keuruulla sijaitsevassa ekokylässä arkinen elämä rakentuu jo pitkälti kestävän kehityksen periaatteille.

Keuruun ekokylän pihapiiriä

- Ekokylän tarkoituksena on elämisen ja työllistymisen lisääminen autioituvalla maaseudulla ja ekologisen elämäntavan edistäminen, kertoo kylän osuuskunnan puheenjohtaja Esko Virkkunen. - Pyrimme myös luonnonmukaiseen elämisenrytmiin ja ihmisillä olevien erilaisten taitojen yhteisölliseen hyödyntämiseen.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Kivijärven tilalla eletään yhteisöllistä maalaiselämää, joka osin pohjaa omavaraisuuteen, osin yhteistyöhön lähiympäristön kanssa. Asukkaina on 20 aikuista ja 11 lasta sekä vaihteleva määrä talkoolaisia ja paikkaan tutustuvia.

Viljelysmaa on vuokrattu paikalliselle luomuviljelijälle. Rakennukset omistaa ekokylän osuuskunta, jolle asukkaat maksavat vuokraa. Lisätuloja tuo tilojen vuokraus vierailijoille sekä kylässä järjestettävät erilaiset kurssit ja tapahtumat.

Osa vakituisista asukkaista työskentelee omassa ammatissaan kylässä, osa käy töissä kaupungissa. Mukana on myös pitkäaikaistyöttömiä ja eläkeläisiä, joita kylän yhteiset toimet työllistävät mielekkäällä tavalla.

Kaikille asukkaille on omat huoneensa, mutta ruokailu- ja oleskelutilat ovat yhteiset ja ruoka valmistetaan yhdessä. Ekokylän kasvimaalta saadaan vihannekset ja juurekset lähes koko vuodeksi, muut ruokatarpeet hankitaan lähiseudun tuottajilta.

Ekokylän ylpeys, 1920-luvun tyyliin restauroitu Väentupa, on sähköistetty kokonaan aurinko- ja tuulienergialla. Uusiutuvien energialähteiden, kuten hakkeen ja pellettien osuus kylän energiantuotannossa on tällä hetkellä yli 60 %.

Ekokylä on toiminut nyt viisi vuotta.

- Tämä aika on mennyt yhteisön sosiaalisen tasapainon ja toiminnan perustan muotoutumiseen, Esko Virkkunen sanoo.

- Tiiviissä yhteisössä on aina omat hankaluutensa, mutta vuosien myötä ollaan huomattu mikä toimii, mikä ei. Yrityksen ja erehdyksen kautta ollaan päädytty mm. siihen, että kaikki asuvat täällä vuokralla. Näin vältytään yhdenlaisen hierarkian muodostumiselta.

Suurempi energiaomavaraisuus on kyläläisten seuraava suurempi haaste, samoin yhä täydempi taloudellinen omavaraisuus uusia toimintamuotoja kehittelemällä.

Ekokylän elämäntapaan voi tutustua päivävierailulla tai syvemmin asumalla siellä muutaman viikon koeajan.

Jaana Hirvonen

Lue seuraavaksi