Keskusta: Hallitus petti lapsiperheet

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Keskustan eduskuntaryhmä katsoo maamme hallituksen pettäneen lapsiperheille antamansa lupaukset ja toteaa sen antautuneen työttömyyden edessä. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz puolestaan vaatii keskustalta varjobudjettia.

Keskustan päätelmien mukaan pääministeri Paavo Lipposen hallitus ei kykene vastaamaan yhteiskunnan kipeästi kaipaamiin uudistuksiin. Ryhmän työvaliokunta piti hallituksen laatimaa budjettiesitystä vaisuna vaatimuksiin nähden.

Keskustan mukaan hallitus myöntää suurtyöttömyyden kääntyvän nousuun, mutta ei tee sille mitään. Keskusta syyttää hallitusta myös kansallisen terveyshankkeen romuttamisesta.

Keskustan kannanoton mukaan kaikki perhe-etuudet jäävät alhaisemmalle tasolle kuin ne olivat Lipposen hallituksen aloittaessa seitsemän vuotta sitten.

Keskustan ryhmänjohtaja Mauri Pekkarinen epäilee, että laajapohjaiselta hallitukselta on kadoksissa yhteinen arvopohja. Budjettipolitiikka jää siksi kompromissien hakemiseksi eikä rakenteellisiin uudistuksiin uskalleta ryhtyä.

Zyskowicz vaatii keskustalta puheiden sijaan varjobudjettia

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz toivoo, että keskusta laatisi opposition yhteisen varjobudjetin Bjarne Kalliksen (kd.) ehdottamalla tavalla.

Zyskowicz toteaa keskustan julistaneen toistuvasti vaihtoehtoja nykyisen hallituksen politiikalle, mutta käytännössä kyse on ollut vain ympäripyöreistä puheista ja lupauksista.

Keskustan toistaiseksi tarjoamat ratkaisut merkitsisivät hänen mielestään huomattavasti lisää menoja ja miljardeja markkoja vähemmän tuloja.

- Budjettitasolle vietynä keskustan "vaihtoehto" on merkinnyt miljardeja markkoja lisää valtion menoja ja samanaikaisesti miljardeja markkoja vähemmän tuloja, Zyskowicz arvostelee ja suosittelee keskustalle omaa varjobudjettia, jos yhteisyrityksestä on mahdoton sopia.

Vaihtoehdon laadinta ei Zyskowiczin mukaan vaadi kuin poliittista tahtoa - virkamiesarmeijaa ei tarvita. Hyvät asiat olisi nyt laitettava tärkeysjärjestykseen ja katsottava, mihin rahat todella riittävät.

- Juuri tämän vuoksi keskusta ei ole saanut yhtenäkään vuonna aikaiseksi vaihtoehtobudjettia. On ollut niin paljon helpompaa ja suositumpaa luvata kokonaisuudesta välittämättä kaikille äänestäjäryhmille juuri sitä, mitä he haluavat kuulla, Zyskowicz toteaa.

STT, YLE24