Lain tulkinta ratkaisee Vuotoksen kohtalon

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vuotoksen tekoaltaan rakentamisen kohtalon ratkaisee se, pitääkö Vaasan hallinto-oikeuden tulkinta vesilaista korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Ensimmäistä kertaa tulkinnassa korostetaan ympäristölle aiheutuvaa merkittävää haittaa ja yhteiskunnan muuttunutta ympäristökäsitystä.

Korkeimman hallinto-oikeuden Vuotosta käsittelevän kokoonpanon puheenjohtaja hallintoneuvos Timo Silenti sanoo, että hallinto-oikeuden tulkinnassa on kyse ennakkoratkaisusta.

Vuotos-kysymystä luonnehditaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa myös yhdeksi vaikeimmista suomalaisen oikeuslaitoksen historiassa.

Korkeimman hallinto-oikeuden kolmepäiväinen katselmus alkoi tiistaina Pelkosenniemellä.

Katselmukseen on kutsuttu 35 asianosaista. Heillä oli tiistain katselmuskokouksessa tilaisuus esittää näkökohtiaan, mutta varsinaista suullista käsittelyä ei järjestetä.

Katselmus jatkuu jalan ja helikopterilla

Korkein hallinto-oikeus perehtyy Vuotokseen vielä keskiviikkona ja torstaina. Alueeseen perehdytään sekä helikopterikyydillä ja jalan.

Korkeimman hallinto-oikeuden maastokatselmus liittyy vireillä olevaan oikeudenkäyntiin, joka koskee Vuotoksen tekojärven ja voimalaitoksen rakentamista sekä vesistön säätelyä Pelkosenniemen, Sallan ja Savukosken kunnissa.

Kemijoki-yhtiö valitti Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä, jolla kumottiin vesioikeuden myöntämä lupa ja hylättiin jokiyhtiön lupahakemus tekojärven rakentamisesta.