1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

UM ei usko viisumivapauden jatkumiseen

Suomen ulkoministeriössä ei uskota viisumivapaiden Venäjän-risteilyjen jatkumiseen.

Venäjän viranomaiset ovat ilmoittaneet olevansa valmiita keskustelemaan Pietariin ja muihin Itämeren satamiin suuntautuvien risteilyjen matkustajien viisumiasiasta.

Suomen ulkoministeriön mukaan minkäänlaisista neuvotteluista ei kuitenkaan ole sovittu.

Venäjän tiistaina asettama viisumipakko lopetti risteilyt Suomesta Venäjälle keskiviikosta alkaen. Suomi jätti tiistaina Venäjälle nootin, jossa tiedusteltiin, voitaisiinko viisumivapautta jatkaa uusin ehdoin.

Viisumivapaus on perustunut Venäjän myöntämään yksipuoliseen poikkeuslupaan. Venäjä on halunnut lakkauttaa sen, koska Suomi ei ole pystynyt viisumivapaudessa vastavuoroisuuteen.

Kaikki Suomeen tulevat venäläiset tarvitsevat viisumin. Suomi taas ei voi joustaa viisumiasiassa, koska sitä sitoo EU:n yleinen käytäntö.

Viisumipakko lopettaa muun muassa Silja Linen Pietarin-risteilyt alkuunsa. Yhtiön Silja Opera -aluksen oli määrä lähteä keskiviikkona ensi kertaa Pietariin ja jatkaa risteilyjä kahdesti viikossa. Matkaan oli lähdössä useita satoja ihmisiä. Silja Opera suuntaa nyt Pietarin sijasta Latvian Riikaan.

Myös Kotkan ja Viipuriin väliset viisumittomat risteilyt loppuvat. Kristina Cruisesin Kristina Brahe -aluksen oli tarkoitus tehdä syksyllä vielä satakunta matkaa Viipuriin.

STT, TV-uutiset