Yhdysvaltain valtiontalous pysyy miinuksella

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain valtiontalous pysyy alijäämäisenä ainakin vuoteen 2006 saakka, arvioi Yhdysvaltain kongressin budjettitoimisto. Maan talousluvut ovat kääntyneet päälaelleen vuoden aikana.

Presidentti George W. Bushin hallinto toteutti alkuvuodesta voimakkaat veronalennukset. Samalla valtion menoja kasvatettiin. Erityisesti sotilasmenot kasvoivat jyrkästi, kun maa alkoi varautua uusien terrori-iskujen uhkaan.

Heikon talouskasvun aikana nämä tekijät merkitsevät, että valtio velkaantuu. Tänä vuonna valtio lainaa 157 miljardia dollaria, budjettitoimisto arvioi. Valkoinen talo ennusti viime kuussa, että alijäämä olisi vieläkin suurempi, 165 miljardia dollaria.

Ensi vuodelle näkymät ovat edelleen synkät. Lokakuussa alkavan verovuoden alijäämäksi arvioidaan 145 miljardia dollaria.

Yhdysvalloissa pidetään loppuvuodesta kongressin välivaalit, ja valtiontaloudesta muodostuu kiihkeä vaalikamppailun puheenaihe. Demokraatit käyttävät taloutta esillä, sillä demokraattipresidentti Bill Clintonin aikana talous oli vielä selvästi ylijäämäinen.

Kongressin republikaanit syyttävät demokraatteja budjettikurin unohtamisesta ja rahan syytämisestä kohteisiin, jotka eivät ole valtiontaloudelle elintärkeitä.

Kuluttajien luottamus laskee

Tiistaina julkaistu tutkimus kuluttajien talousluottamuksesta oli myös kylmää suihku talouspäättäjille. Tutkimuksen mukaan kuluttajien luottamus talouteen on heikentynyt tasolle, jolla se viimeksi oli viime vuoden lokakuussa. Luottamusta ilmaiseva luku on laskenut kolmena kuukautena peräkkäin.

Lukema oli elokuussa 93,5, kun heinäkuussa se oli 97,4. Tilaston pohjaluku 100 kuvasi tilannetta vuonna 1985.

Pientä lohtua antoivat kestokulutushyödykkeiden tilaukset, joiden määrä kasvoi heinäkuussa 8,7 prosenttia. Tämä on huomattavasti odotettua enemmän, maan kauppaministeriö kertoi.

Kasvua siivitti mm. tietokoneiden, autojen ja lentokoneiden tilausmäärien lisääntyminen. Tilausten määrä kohosi 179,1 miljardiin dollariin.

AP, Reuters, AFP