1. yle.fi
  2. Uutiset

Täysin maatuva turvevaippa vaihtoehdoksi jätevuorille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vaippaikäinen vauva kuluttaa keskimäärin 5 000 vaippaa ensimmäisten parin kolmen vuotensa aikana. Suomessa kulutetaan minuutissa lähes 600 kertakäyttövaippaa, päivässä 800 000 ja vuodessa jopa 300 miljoonaa. Kertakäyttövaippojen ongelmana on, että ne maatuvat hitaasti, täyttävät kaatopaikkoja ja tuhlaavat luonnonvaroja.

Haukivuorelainen yritys Bio-Hygiene Oy on nyt onnistunut kehittämään täysin maatuvan vaipan, joka pienentäisi merkittävästi kaatopaikkojen vaippavuoria. Koekappaleiden teko on aloitettu kesäkuussa ja teollisen tuotannon on määrä käynnistyä jo vuoden vaihteessa.

Pari vuotta sitten Helsingin yliopiston tiedepuistossa Viikissä toimintansa aloittanut Bio-Hygiene Oy perustettiin biohajoavien hygieniatuotteiden suunnittelua varten. Yrityksen tuotantotilat ovat Haukivuorella.

Aikaisemmin markkinoilla on jo ollut joitakin biohajoavasta muovista valmistettuja vaippoja, mutta niissäkin sisukset on yhä tehty materiaaleista, jotka eivät maadu. Bio-Hygiene Oy:n kehittämän vaipan valmistuksessa käytetään turvetta, sillä se sitoo hajuja ja nesteitä sekä kompostoituu helposti. Turpeen lisäksi raaka-aineena on selluloosa.

Lasten vaippojen lisäksi yritys alkaa valmistaa virtsankarkaamissuojia sekä vaippoja vanhuksille ja laitosten kroonikoille.

Ylen Ympäristötietopalvelu

Lue seuraavaksi