Kiina vaatii Japania tunnustamaan sotarikokset

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kiina vaatii Japania ottamaan vastuun sotarikoksistaan toisessa maailmansodassa. Vaatimus tuli päivä sen jälkeen, kun tokiolainen tuomioistuin oli hylännyt 180 kiinalaisen korvausvaatimukset Japanin bakteerisodankäynnin aiheuttamista vahingoista.

Kiinan virallisen uutistoimiston Xinhuanin mukaan ulkoministeriön puhemies Kong Quan vaatii Japania omaksumaan vastuullisen asenteen historiaan ja tunnustamaan kiistattomat tosiasiat.

180 kiinalaissiviiliä oli vaatinut tokiolaisessa alueoikeudessa anteeksipyyntöä ja korvauksia Japanin armeijan bakteerisodankäynnin aiheuttamista tuhoista.

Tuomioistuin hylkäsi korvausvaatimukset, mutta myönsi, että japanilaisten bakteerisodankäynti aiheutti Kiinassa valtavat tuhot.

Kantajat edustivat Zheijangin ja Hunanin maakunnissa vuosina 1940 - 1942 tehtyjen bakteerihyökkäysten uhreja. He vaativat noin 86 000 euron korvauksia kukin.

Kantajien mukaan japanilaiset pommittivat kaupunkeja rutto-, kolera- ja muilla bakteereilla.

Japani on myöntänyt, että sen bakteerisodankäynnin yksikkö toimi Kiinassa sodan aikana, mutta se ei ole suostunut kertomaan toiminnasta tarkemmin.

Historioitsijoiden mukaan yksikkö 731 on saattanut tappaa jopa 250 000 ihmistä kokeissaan 1930- ja 1940-luvulla.

Kiina lopetti korvausten vaatimisen Japanilta 1970-luvulla, kun maat avasivat diplomaattiset suhteet.

Kommunistinen puolue on kuitenkin antanut Kiinan kansalaisten vaatia korvauksia japanilaisissa tuomioistuimissa.

AP, AFP