DNA-testeihin uusi nopea menetelmä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

DNA- ja RNA-molekyylitutkimuksiin on luotu Suomessa uusi lupaava menetelmä. Perinteiset menetelmät vievät aikaa tunteja tai jopa päiviä, nyt tulos voidaan saada parhaimmillaan jopa tunnissa. Menetelmä auttaa myös dopinginvastaisessa taistelussa.

Filosofian maisteri Jussi Nurmen väitöskirjatutkimuksen ohessa kehitetty DNA- ja RNA-tutkimusmenetelmä yksinkertaistaa ja nopeuttaa tutkimuksia sekä säästää rahaa.

Perinteiset testimenetelmät vievät aikaa useita tunteja tai päiviä. Uusi menetelmä tuo tuloksen parhaimmillaan puolessa tunnissa.

DNA- ja RNA-testejä käyttävät mm. lääkärit. Myös poliisi käyttää testejä rikostutkimuksessa. Testillä voidaan tutkia myös, onko urheilija käyttänyt geenimanipulointiin pohjaavaa dopingia.

- Menetelmän yksinkertaisuus ja soveltuvuus täydelliseen automaatioon takaa, että tällaista geenitestausta voidaan tulevaisuudessa tehdä myös muualla kuin asiaan vihkiytyneessä laboratoriossa.

Tutkijan mukaan menetelmää voidaan käyttää useiden syöpä- ja virussairauksien diagnostiikkaan ja hoidon seurantaan. Sen avulla voidaan myös selvittää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, kärsiikö vastasyntynyt jostain perinnöllisestä sairaudesta.

STT