Tenolla myydään halpoja lupia kesävieraille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Utsjoen kuntaan muuttaa runsaasti väkeä kesäksi siirtääkseen syksyllä kirjansa taas pois. Tämä toistuu vuosittain samassa laajuudessa, joten kyse lienee samojen henkilöiden muuttamisesta edestakaisin.

- Eräät henkilöt muualta Suomesta haluavat kalastaa samoin oikeuksin kuin paikalliset kalastajat. Nämä lohestajien pikamuutot aiheuttavat vain tappioita paikkakunnalle ja kalakannoille, sanoo saamelaislakimiesten yhdistyksen puheenjohtaja, varatuomari Aimo Guttorm.

- Tenon kalastusta säännellään Suomen ja Norjan välisellä sopimuksella, johon on otettu niin sanottu asuinpaikkaperiaate suojaamaan kalakantoja Tenojoen vesistön alueella.

- Ei ole ollut tarkoitus, että vain tilapäisesti alueelle muuttavat voivat hyödyntää paikallisten halvempia kalastuskortteja ja pitempiä kalastusaikoja. Muutenhan tässä järjestelmässä ei olisi mitään mieltä.

- Kun Teno on Suomen ja Norjan rajajoki, on otettava huomioon myös norjalaisten kanta ja käytäntö asiassa. Norjalaiset eivät myy pysyvästi paikkakunnalla asuville tarkoitettuja kalastuskortteja vain tilapäisesti kuntaan muuttaville, sanoo Guttorm.

Guttorm kehottaa Inarin-Utsjoen ja Tanan nimismiehiä sopimaan lupakäytännön tiukentamisesta. Hänen mielestään myyjä voisi edellyttää, että ostajan pitää olla asunut paikkakunnalla vaikkapa puoli vuotta ennen kuin saa halvan luvan.