Palestiinalaisjohtajalle luettiin syytteet

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Palestiinalaisjohtaja Marwan Barghouti ilmestyi torstaina oikeuden eteen kuulemaan syytteitä, joiden mukaan hän on määrännyt iskuja Israelia vastaan. Barghouti ei kuitenkaan suostunut vastaamaan syytteisiin.

Barghouti sanoi israelilaiselle tuomioistuimelle, ettei hän tunnusta sen tuomiovaltaa. Hän sanoi myös olevansa palestiinalaisten valitsema parlamentaarikko ja poliittinen hahmo.

Barghoutia vastaan esitettiin 37 kohdan syytelista, jonka mukaan hänen määräämissään iskuissa on kuollut kahden vuoden aikana 26 israelilaista.

Barghouti astui oikeuden eteen nyt toisen kerran sen jälkeen, kun Israeli armeija pidätti hänet huhtikuussa.

Edellisessä oikeudenkäynnissä viime kuussa hän yritti esittää 50 syytettä Israelia vastaan palestiinalaisaluiden miehittämisestä.

Barghouti johtaa palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin Fatah-liikettä Länsirannalla. Hän on suosittu henkilö etenkin nuoren polven keskuudessa, ja häntä pidetään vahvana seuraajaehdokkaana 73-vuotiaalle Arafatille.

Israel syyttää Barghoutia kuitenkin myös Tanzim-taistelijajärjestön ja äärijärjestö al Aqsan marttyyrien prikaatin johtamisesta.

Oikeudenkäynti pidettiin vain päivä sen jälkeen, kun Isralin pääministeri Ariel Sharon sanoi ensimmäistä kertaa, että hän näkee poliittisen ratkaisun mahdollisuuden Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa.

Reuters, BBC