Kiinalainen aids-aktivisti pidätettiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Viime kuussa kadonnut kiinalainen aids-aktivisti on pidätetty epäiltynä valtionsalaisuuden paljastamisesta. Wan Yanhai oli paljastanut hallituksen raportin aidsin leviämisestä Kiinassa.

Wanin pidättämisestä ovat kertoneet hänen vaimonsa ja ystävänsä. Ihmisoikeusjärjestöt Human Rights in China ja Committee to Protect Journalists ovat vaatineet hänen vapauttamistaan.

Hänen ystävänsä mukaan Wan pidätettiin 24. elokuuta Pekingissä, samana päivänä kuin hänet viimeksi nähtiin.

Paljasti suuren aids-skandaalin

Wan Yanhai on entinen terveysministeriön virkamies, joka tuli tunnetuksi paljastettuaan, että kaupallinen verenluovutus on levittänyt aidsia maan keskiosassa Henanin maakunnassa.

Wan perusti aids-tietoisuutta levittävän ryhmänsä vuonna 1994. Se on saanut rahoitusta mm. Elisabeth Taylorin aids-rahastosta ja Fordin rahastosta. Se on myös tehnyt yhteistyötä YK:n aids-ohjelmien kanssa.

Wanilla oli suunnitteilla lukuisia uusia tutkimushankkeita, mutta valtio erotti heinäkuussa ryhmän virallisesta yhdistysrekisteristä ja potki sen ulos toimistoistaan.

Kiinan suhtautuminen yhä varauksellista

Kiina on vähitellen avannut silmiään laajenevalle aids-ongelmalleen, mutta se suhtautuu edelleen hyvin epäilevästi yksityisiin aids-aktivisteihin.

Kiinan terveysministeriö varoitti juuri perjantaina, että maassa on miljoona hiv-positiivista ja että määrä saattaa kymmenkertaistua vuosikymmenen loppuun mennessä, jos asialle ei tehdä mitään.

Terveysviranomaisten mukaan tartuntojen määrä olisi kuitenkin kääntynyt laskuun.

Terveysministeriön virkamies Qi Xiaoqiu kiisti tiedotustilaisuudessa, että ketään olisi vainottu Kiinan aids-epidemiasta kertomisen takia.

AP, AFP