Itävallan hallitus hajoaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Itävallan hallitus hajoaa äärioikeistolaisen Vapauspuolueen sisäisten ristiriitojen takia. Kansanpuoluetta edustaja liittokansleri Wolfgang Schüssel ilmoitti maanantaina, ettei hallitusyhteistyö FPÖ:n kanssa voi enää jatkua.

Wolfgang Schüssel

Schüssel sanoo esittävänsä puolueelleen tiistaina parlamentin hajottamista ja ennenaikaisten vaalien järjestämistä mahdollisimman pian. Vaalit voidaan järjestää marraskuun lopussa tai joulukuun alussa. Nykyinen hallitus jatkaa tehtävässään uusiin vaaleihin saakka.

Hallituskriisi sai alkunsa Vapauspuolueen kolmen ministerin lähdettyä hallituksesta.

Vapauspuolueen puheenjohtaja Susanne Riess-Passer sekä kaksi FPÖ:n johtohahmoa ilmoittivat sunnuntaina illalla eroavansa puoluejohdosta ja hallituksesta. Syynä ovat näkemyserot puolueen entisen johtajan Jörg Haiderin kanssa.

- Viime viikkoina yhä suurempia ja suurempia erimielisyyksiä on syntynyt eri ryhmien välillä. Kaikki yrityksen ratkaista kiistat ovat epäonnistuneet, Riess-Passer sanoi sunnuntaina pidetyn kuusi tuntia kestäneen kokouksen jälkeen.

FPÖ:n kriisiin ajanut riita alkoi veropolitiikasta. Haider olisi halunnut alentaa veroja, mutta Riess-Passer olisi ollut paljon maltillisempi. Lopulta kiista kärjistyi riitaan siitä, kuka todella johtaa puoluetta.

Riess-Passerin ero puolueen johdosta on voitto Jörg Haiderille, joka luopui puolueen puheenjohtajuudesta maaliskuussa 2000. Vapauspuolueen on määrä valita uusi johto jo lokakuussa. Uusi johtaja on joko Haider tai joku hänen tukijoistaan.

Liittokansleri Wolfgang Schüssel oli aiemmin ilmoittanut, ettei hän aio tehdä yhteistyötä Vapauspuolueen kanssa, jos sen johdossa on Jörg Haider.

Reuters, AFP, AP, DPA