Ruotsin kokoomuksen suosio laskussa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kolmen mielipidekyselyn mukaan Ruotsin kokoomuspuolue on menettänyt selvästi kannatustaan viime viikkoina. Sunnuntaisten vaalien voittajaksi ennustetaan Vasemmistopuoluetta jopa 13 prosentin ääniosuudella.

Kokoomuksen Bo Lundgrenilla on kova urakka saada kannattajansa uurnille sunnuntaina

Kolmen mielipidekyselyn mukaan Ruotsin Kokoomuspuolue saisi sunnuntaina pidettävissä vaaleissa noin 18 prosenttia äänistä.

Viimeksi puolueen kannatus on ollut näin alhainen vuonna 1993.

Vaalien voittajaksi Skop-tutkimuslaitos ennustaa vasemmistopuoluetta 13 prosentin ääniosuudella. Sifon ja Temon kyselyissä puolue saisi 8,6-9,2 prosenttia äänistä.

Sosiaalidemokraatit ovat saamassa 35-38 prosenttia äänistä, Kansanpuolue ja kristillisdemokraatit 11 prosenttia molemmat ja keskusta noin 5 prosenttia.

Ympäristöpuolueen osuus on noin viisi prosenttia.

Jos sosiaalidemokraatit jäävät noin 35 prosenttiin, tarkoittaa se huonointa äänisaalista puolueelle kautta aikojen. Jo viimeksi kerätty 36,4 prosentin ääniosuus oli ennätysalhainen.

Sifon kyselyjen mukaan porvarillisen rintaman kokonaisäänimäärä olisi noin 46 prosenttia ja vasemmiston osuus puoli prosenttiyksikköä enemmän. Ympäristöpuolueen tuella vasemmistorintaman osuus nousisi noin 51,6 prosenttiin.

Tempon kyselyssä lukemat ovat lähes samat, mutta Skopin tutkimuksessa vasemmistorintamalle luvataan reilun 47 prosentin suuruista kannatusta. Ympäristöpuolue mukaan lukien tuki olisi noin 52 prosenttia.

FNB, TT, STT