SPR kaipaa pikaisesti lisää verenluovuttajia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

SPR:n Veripalvelu on huolissaan verivarastojensa pienuudesta. SPR toivookin todellista ryntäystä veripalveluihin. Veritilanne on ollut huono jo pitkään.

Tällä hetkellä kaikki luovuttajilta saatava veri menee valmistuksen ja laboratoriotestauksen jälkeen suoraan sairaaloihin.

Veripalvelun tavoitteena on pitää varastossa noin viikon kulutusta vastaava määrä eli noin 5 000 pussia punasolutuotteita. Nyt varastoissa oleva A- ja O-ryhmän veri riittäisi vain 1-2 päivän kulutukseen.

Noin 80 prosenttia punasolutuotteista käytetään leikkauksissa. Leikkaustoiminta on lisääntynyt alkuvuonna, joten vertakin tarvitaan enemmän kuin viime vuonna.

Loput verestä käytetään anemiapotilaiden ja onnettomuuksien uhrien hoitoon.

Verta on luovutettu lähes tavallinen määrä hiihtolomista ja flunssakaudesta huolimatta.

SPR pyrkii houkuttelemaan mukaan uusia ihmisiä, sillä nykyisten luovuttajien keski-ikä on korkeahko. Verenluovuttajien yläikäraja on 66 vuotta.

Veripalvelulinjan ylilääkäri Tom Krusius sanoo, että punasolujen kulutuksen odotettiin laskevan viime vuodesta, koska veren käyttö Suomessa on vähentynyt tasaisesti viimeisten vuosien aikana.

Verituotteiden hintaa on jouduttu nostamaan, koska vuoden alusta verestä on suodatettu valkosolut pois, jolloin valmistusprosessi monimutkaistui.

Isot onnettomuudet, kuten Myyrmannin räjähdys tuovat loven verivarastoihin. Esimerkiksi Myyrmannin uhrien hoitoon toimititettiin useita satoja pusseja verta.

YLE24