1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sotarikostuomioistuin aloittaa Haagissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kansainvälinen sotarikostuomioistuin (ICC) aloittaa tiistaina toimintansa Haagissa.

Maailman ensimmäisen pysyvän kansainvälisen sotarikostuomioistuimen tuomarit vannovat virkavalansa avajaisjuhlallisuuksissa muun muassa Hollannin kuningattaren Beatrixin ja YK:n pääsihteerin Kofi Annanin läsnäollessa.

Tuomioistuimessa on yksi suomalainen jäsen, ulkoministeriön entinen virkamies Erkki Kourula.

ICC:ssä käsitellään henkilöiden tekemiä sotarikoksia, rikoksia ihmisyyttä vastaan sekä kansanmurhia.

Tuomioistuin voi tutkia ja käsitellä vain sen virallisen perustamispäivän eli 1.7.2002 jälkeen tapahtuneita rikoksia. Istuimen toimivalta ei koske valtioita.

ICC ei korvaa kansallisia tuomioistuimia. Se käsittelee juttuja ainoastaan silloin kun kansalliset tuomioistuimet eivät kykene tai halua käsitellä niitä. ICC:n syyttäjä voi käynnistää tutkinnan mistä tahansa lähteestä saadun tiedon perusteella.

YK:n turvallisuusneuvosto voi lykätä asian käsittelyä 12 kuukautta kerrallaan. Tähän vaaditaan kuitenkin pysyvien jäsenten yksimielinen päätös.

139 maata ratifioinut

Kansainvälisen sotarikostuomioistuimen perustamista on pidetty merkittävänä kansainvälisen oikeuden voittona, ehkä merkittävimpänä sitten vuoden 1948 yleismaailmallisen ihmisoikeusjulistuksen.

ICC:n perustamisesta päätettiin Roomassa kesäkuussa 1998. Toiminnan alkamiseksi vaadittava 60 valtion ratifiointi täyttyi viime vuoden huhtikuussa. Perustamissopimuksen astuessa voimaan viime heinäkuun alussa ratifioinnin oli tehnyt jo 139 valtiota.

Yhdysvallat ei ole tunnustanut sotarikostuomioistuimen toimivaltaa. Kiina ja Venäjä puolestaan eivät ole vahvistaneet sen perustamissopimusta.

Yhdysvallat vastustaa tuomioistuinta, koska sen mukaan sitä voidaan käyttää poliittisiin tarkoituksiin. Maan mukaan ICC loukkaa kansojen itsemääräämisoikeutta.

YLE24

Lue seuraavaksi