WWF moittii EU:n kalastussopimuksia Afrikassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ympäristöjärjestö WWF pitää EU:n Afrikan maiden kanssa solmimia tuoreita kalastussopimuksia yhä kyseenalaisina, vaikka ne ovatkin aiempia parempia. WWF:n mukaan EU:n kalastuslaivojen pääsy Afrikan vesille on vaaraksi niin kalakannoille kuin paikallisille kalastajayhteisöillekin.

WWF huomauttaa, että EU:n kalastuslaivat ovat siirtyneet vieraille vesille, koska EU:n omat merialueet on monin paikoin kalastettu tyhjiin.

Tästä kärsivät muun muassa Länsi-Afrikan rannikon kalastuksesta riippuvaiset kyläyhteisöt, järjestö sanoo.

WWF pitää EU:n näkemyksiä kehitysyhteistyöstä ja kalastussopimuksista ristiriitaisina. Vaikka EU:n komission ajatuksena onkin ollut kehittää sopimuksia, solmitut sopimukset eivät käytännössä heijastele näitä hyviä aikomuksia, järjestö katsoo.

WWF:n mukaan sen tilaama tuore raportti osoittaa, että uudetkin sopimukset ovat ympäristönsuojelullisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kaukana kestävistä.

Euroopan ympäristöpoliittisen instituutin tekemässä raportissa tarkastellaan EU:n nykyisiä ja aiempia sopimuksia Senegalin, Angolan, Mauritanian sekä São Tomé ja Príncipen kanssa.

Uusissa sopimuksissa EU maksaa kehitysmaalle tietyn summan, josta osalla on tarkoitus auttaa maata kehittämään omaa kalastusteollisuuttaan ja kalakantojen kestävää hallintaa. Vastineeksi maa antaa EU:n kalastuslaivoille oikeuden kalastaa vesillään. Laivojen omistajat maksavat lisenssimaksun.

EU:lla on kalastussopimus 20:n pääosin afrikkalaisen maan kanssa. Raportissa tarkastellut neljä uutta sopimusta maksavat EU:lle yli sata miljoonaa euroa vuodessa ja antavat 500 eurooppalaiselle kalastuslaivalle oikeuden kalastaa näiden maiden vesillä.

WWF:n raportin mukaan EU:n kalastusoikeuksista maksama summa vaihtelee huomattavasti. São Tomé ja Princípelle EU maksaa 11,11 euroa laivalta, Mauritanialle 346,774 euroa.

Kalansaaliin arvo voi ylittää tuntuvasti laivojen omistajien maksaman maksun. Esimerkiksi São Tomé ja Princípessä saaliin arvo voi olla 40 kertaa niin suuri kuin maksu kalastusoikeudesta.

Summa, jonka EU maksaa kehitysmaille niiden omaa kalastusteollisuutta ja kalakantojen vaalimista varten vaihtelee 19:stä 41 prosenttiin.

Neljästä tarkastellusta sopimuksesta vain kahdessa on saalisrajoituksia, Saõ Tomé ja Princípessä tonnikalan ja Angolassa katkarapujen osalta.

YLE24