Valkealan kirkkoherralle moitteita tuomiokapitulilta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Valkealan kirkkoherralla Petri Hiltusella ei ole Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin mukaan oikeutta kieltäytyä yhteistyöstä naispapin kanssa.

Tuomiokapitulin päätöksen taustalla on kantelu, jonka joukko Valkealan seurakunnan kirkkovaltuuston jäseniä teki Hiltusen toiminnasta.

Kantelussa vaadittiin myös Hiltusen eroa.

Tuomiokapitulin mukaan papin virkasuhdetta ei kuitenkaan voida sanoa irti, vaan pappi voidaan panna viralta vain kurinpitomenettelyn kautta. Sellaiseen ei Hiltusen tapauksessa ole aihetta, tuomiokapituli katsoo.

Tuomiokapituli kantaa kuitenkin huolta naisten ja miesten yhdenvertaisuuden toteutumisesta Valkealan seurakunnassa. Siksi asia päätettiin siirtää piispan pastoraaliseen ohjantaan.

Se taas merkitsee Mikkelin hiippakunnan piispan Voitto Huotarin mukaan sitä, että piispa on jatkossa tiiviissä yhteydessä seurakuntaan. Jos Hiltunen toimii vastoin tuomiokapitulin ohjeita, kurinpitomenettely voidaan aloittaa.

Hiltunen ei kommentoi päätöstä

Kirkkoherra Hiltunen ilmoitti keskiviikkona, ettei hän halua vielä kommentoida päätöstä, koska ei ole ehtinyt tutustua paperiin kunnolla. Aiemmin hän on sanonut, ettei näe mitään syytä erota virastaan.

Hiltunen aloitti Valkealan kirkkoherrana vuoden 2002 alussa. Hänen toimintansa on hajottanut seurakunnan rivejä pahemman kerran.

Kirkkoherra on mm. kieltäytynyt toimimasta alttarilla yhdessä naispapin kanssa. Hän on perustellut menettelyään vetoamalla kirkolliskokouksessa 1986 hyväksyttyyn ponteen, jonka mukaan naispappeuden vastustajilla on kirkossa toimintavapaus.

Sekä arkkipiispa Jukka Paarma että Mikkelin piispa Voitto Huotari ovat arvostelleet Hiltusen edellytyksiä kirkkoherran viran hoitoon.

STT