1. yle.fi
  2. Uutiset

Lipponen kiirehtii päätöstä virastosta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pääministeri Paavo Lipponen toivoo, että EU:n elintarvikeviraston sijainnista päätettäisiin vielä Kreikan puheenjohtajakauden aikana.

Lipponen esitti perjantaina Brysselin EU-huippukokouksessa, että päätös tehtäisiin kesäkuussa Thessalonikin huippukokouksessa.

EU-komissaari David Byrne on arvostellut ehdotusta viraston tulosta Helsinkiin sen kaukaisen sijainnin takia. Hänellä ei kuitenkaan ole asiassa päätösvaltaa, vaan virastosta päättävät unionin jäsenmaat.

- Byrne saa puhua mitä haluaa, mutta olisi viisaampaa kun ei puhuisi enää mitään, Lipponen kuittaa komissaarin puheet.

Ranskan presidentti Jacques Chirac tuki Brysselin huippukokouksessa Suomen ja Italian esitystä virastojen sijoittamisesta Helsinkiin ja Parmaan.

Myös EU-komission puheenjohtaja Romano Prodi on Lipposen mukaan antanut lausunnon, jonka mukaan Parman viraston perustaminen on teknisesti toteutettavissa.

Lipponen korosti, että kyse ei ole elintarvikeviraston jakamisesta, vaan kahdesta erillisestä elimestä.

Lipponen puuttui Brysselissä myös EU:n tulevaisuuskonventin työhön, joka on hänen mielestään ollut tehotonta. Pääministeri torjui Kreikan ehdotuksen ylimääräisen huippukokouksen järjestämisestä konventin takia.

Kaksi sijaintia, kaksi tehtävää

Suomen ja Italian esityksen mukaan Helsinkiin tulisi elintarviketurvallisuusvirasto, joka työllistäisi 200 - 400 ihmistä. Italiaan perustettavassa erillisessä virastossa hoidettaisiin alueellisia asioita ja alkuperäismerkintöjä koskevaa päätöksentekoa. Työntekijöitä sinne tulisi nelisenkymmentä.

Ratkaisuehdotukseen päädyttiin, koska Suomi ja Italia olisivat kumpikin halunneet elintarvikeviraston, eikä kumpikaan antanut neuvotteluissa periksi.

Elintarvikevirasto on väliaikaisesti aloittanut toimintansa Brysselissä 50 hengen voimin. Vielä tammikuussa puheenjohtajamaa Kreikka arveli, että virasto voisi jäädä Belgiaan.

STT, YLE24

Lue seuraavaksi