1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvallat kiristää otetta kurdialueen islamisteista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kurdilähteiden mukaan Yhdysvallat tulittaa toista päivää islamistiryhmien asemia Pohjois-Irakin kurdialueella lähellä Iranin rajaa. Kurdien PUK-puolue kertoo Yhdysvaltain ampuneen alueelle kymmeniä risteilyohjuksia. Lauantain arvioitiin sadan ihmisen kuolleen tai haavoittuneen.

Kurdisotilas

Valtaosa Ansar al-Islam ja Komali i-Islami -ryhmien jäsenistä on kurdeja. Sekä Yhdysvallat että PUK syyttävät ryhmiä yhteyksistä al-Qaida-terroristoverkostoon.

Yhdysvallat pitää Ansar al-Islamia osasyyllisenä amerikkalaisdiplomaatin viimevuotiseen murhaan Jordaniassa ja sanoo, että ryhmä on yrittänyt kehittää kemiallisia aseita.

PUK sanoi sunnuntaina eristäneensä Komali i-Islamin päämajan Sulaymaniyassa. Ryhmä oli tuolloin kuitenkin jo hylännut asemansa.

Yhdysvallat on myös lennättänyt kurdialueelle erikoisjoukkoja, joiden on määrä lisäksi auttaa avaamaan pohjoinen rintama Irakin armeijaa vastaan. Kurdilähteiden mukaan Sulaymaniyaan tuli sunnuntain vastaisena yönä neljä kuljetuskonetta.

Alueella on ollut kymmeniä Yhdysvaltain sotilaita jo viikkoja, ilmeisesti keräämässä tietoa mahdollisista iskukohteista.

AFP, Reuters

Lue seuraavaksi