Chicago vei Oscarien pääpotin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Musikaali Chicago nappasi tänä vuonna parhaan elokuvan Oscarin Los Angelesissa maanantaiaamuna Suomen aikaa päättynessä palkintogaalassa.

Michael Moore kertoi mielipiteensä Irakin sodasta

Kyseessä oli ensimmäinen kerta sitten vuoden 1968, kun parhaan elokuvan Oscar myönnettiin musikaalille.

1920-luvulle sijoittuva, jazzista ja murhista kertova Chicago vei muutenkin eniten palkintoja, sillä se sai Oscarit myös naissivuosasta, taiteellisesta ohjauksesta, puvustuksesta, äänityksestä ja leikkauksesta.

Parhaan ohjaajan palkinnon sai Roman Polanski elokuvasta The Pianist. Polanski ei itse voinut tulla vastaanottamaan palkintoaan, sillä hän pakeni Yhdysvalloista saatuaan 1970-luvulla vankeustuomion sukupuolisuhteesta alaikäisen kanssa.

The Pianist voitti myös toisen tärkeän palkinnon: Adrien Brody sai Oscarin parhaasta miespääosasta. Toisen maailmansodan kauhuista kertovan elokuvan pääosan esittäjä otti kantaa myös meneillä olevaan Irakin sotaan.

- Toivon nopeaa ratkaisua sodalle, hän sanoi ja sai yleisöltä aplodit.

Parhaan naispääosan Oscarin sai Nicole Kidman elokuvasta Tunnit.

Parhaan naissivuosan teki elokuva-akatemian mielestä Catherine Zeta-Jones (Chicago), parhaan miessivuosan Chris Cooper (Adaptation).

Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä ei yltänyt palkinnolle parhaan ulkomaisen elokuvan sarjassa. Pystin voitti saksalainen Nowhere in Africa.

Pitkästä dokumenttielokuvasta palkittiin Michael Mooren amerikkalaisten aseinnosta kertova elokuva Bowling for Columbine. Moore latasi palkintopuheessaan kaikkein rajuimmat kommentit sodasta Irakissa.

Parhaasta musiikista palkittiin rap-artisti Eminemin kappale Lose Yourself elokuvasta 8 Mile.

Irakin sota näkyi gaalassa

Irakin sota näkyi Oscar-gaalassa muutenkin kuin palkinnonsaajien puheissa.

Turvatoimia oli kiristetty huomattavasti. Tilaisuudessa ei tällä kertaa nähty tavallista pukuloistoa, ja perinteinen haastattelu- ja kuvaustilaisuus punaisella matolla oli peruttu.

Gaalasta jäi myös pois monia sotaa vastustavia taiteilijoita, heidän joukossaan myös Aki Kaurismäki. Lisäksi tuhannet ihmiset osoittivat Kodak-teatterin ulkopuolella mieltään sotaa vastaan.

Reuters, BBC, STT