Norjan karanneet kassilohet voivat nousta Tenoon ja kutea villilohen kanssa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Myrskyt ovat särkeneet Pohjois-Norjassa suuren lohenkasvattamon verkkoaltaat ja vähintäänkin kymmeniätuhansia lohia ja kirjolohia on karkuteillä.

Riista- ja ja kalatalouden tutkimuslaitoksella pelätään, että ensi kesänä Tenojokeen nousee jopa tuhansia kasvatuslohia.

Onnettomuus sattui viikko sitten Laksefjordissa. Marine Farms-yhtiön merialtaissa verkot repeytyivät ja karkuun pääsi 50 000 kirjolohta ja lähes 100 000 lohta. Lohet ovat keskipainoltaan nelikiloisia.

Lohilla on Tenovuonoon on matkaa vain 150 kilometriä ja lohitutkija Eero Niemelä pitää varmana, että tuhannet jalostetut ja perimältään kirjavat lohet uivat ensi kesänä Tenojokeen.

Risteytyminen heikentää lohen geeniperimää

Kookkaat karkulaiset voivat risteytyä luonnonlohen kanssa. Se johtaisi villilohen kymmenien tuhansien vuosien geeniperimä häiriintymiseen ja elinvoima heikkenemiseen.

Norjassa on aloitettu tehostettu kassilohien rannikkopyynti. Myös Tenovuonon suulle kaavaillaan loppukesäksi lohen verkkopyyntiä erikoisluvilla.

Tenon lohikalastukselle karkulaisten ilmaantuminen olisi paha imagotappio. Ja norjalaisen kassilohenhan saa huomattavasti halvemmalla marketin kalatiskiltä kuin Tenolta itse kalastaen.