Lapsiseksiturismi yhä ongelma Aasiassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lapsiseksiturismi lisääntyy edelleen Aasian maissa, ennustaa lasten oikeuksien puolesta toimiva kansainvälinen Ecpat-järjestö.

Järjestön mukaan viranomaiset kuitenkin tiedostavat ongelman ja ovat yhä useammin valmiita taistelemaan sitä vastaan.

Ilmiötä vastaan taistelemisen tekee kuitenkin vaikeaksi se, että lapsiseksiturismi siirtyy helposti maasta toiseen yhden maan viranomaisten tiukentaessa toimiaan.

YK:n lastenavun järjestö Unicef arvioi, että esimerkiksi Thaimaassa 200 000 lasta on mukana kaupallisessa seksibisneksessä. Filippiineillä ja Taiwanissa vastaava luku on 100 000.

Thaimaassa ja Filippiineillä lapsiseksiturismi on ollut ongelma jo pitkään ja niissä viranomaiset ovat ryhtyneet toimiin ilmiötä vastaan. Nyt ongelma on kasvussa Kambodzhassa, Vietnamissa ja Balilla.

Ecpatin mukaan 80 - 90 prosenttia lasten hyväksikäyttäjistä on paikallisia. Suurin osa sen jälkeen ovat aasialaiset turistit.

Länsimaisista lapsiseksituristeista suurin osa ei Ecpatin mukaan ole varsinaisia pedofiileja, vaan heitä useammin lapsien hyväksikäyttöön syyllistyvät ihmiset, jotka eivät ole varsinaisesti matkalla lapsiseksiä varten.

STT