Punaisia päin ajaminen vähentynyt

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Punaisia päin ajaminen on vähentynyt tänä keväänä viime vuoden keväästä. Joka kuudes ajaa päin punaisia, Viime keväänä neljännes autoilijoista jätti punaisen valon huomiomatta. Liikenneturvan mukaan punaisia päin ajaminen on edelleen ongelma suurissa kaupungeissa.

Tänä keväänä yksi tai useampi autoilija ajoi päin punaisia valoja joka kuudes kerta, kun liikennevalot vaihtuivat. Keväällä 2002 päin punaista ajettiin joka neljäs kerta.

Punaisia päin ajaminen on edelleen ongelma suurissa kaupungeissa kuten Tampereella, Turussa ja Oulussa.

Niissä punaista päin ajettiin selvästi useammin kuin muualla Suomessa. Parhaiten liikennevaloja noudatettiin pienissä kaupungeissa kuten Kouvolassa ja Kuopiossa.

Helsingissä Huopalahdentien risteyksessä, jossa viime syksynä 9-vuotias lapsi jäi auton alle, punaisia päin ajaminen on nyt yhtä yleistä kuin muualla maassa.

Viime syksynä onnettomuuden jälkeen Huopalahdentiellä ajettiin päin punaista liikennevaloa ainoastaan joka 30. kerta, kun valot vaihtuivat. Keskimäärin joka kuudes autoilija ei piittaa valon vaihtumisesta punaiseksi.

Lähes neljännes henkilövahinkoon johtaneista risteysonnettomuuksista sattuu liikennevaloissa.

Jos liikennevaloja noudatettaisiin, niin autojen ja jalankulkijoiden väliset törmäykset vähenisivät huomattavasti. Liikennevalojen on todettu vähentävän onnettomuuksia noin 30 prosenttia.

Liikenneturva tarkkaili maaliskuussa 2003 liikennevalojen noudattamista yhdeksässä kaupungissa: Helsingissä, Jyväskylässä, Kouvolassa, Kuopiossa, Oulussa, Porissa, Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa.

Kussakin kaupungissa tarkkailtiin muutamaa risteystä. Tulokset perustuvat pariin tuhanteen tilanteeseen, jossa liikennevalot vaihtuvat.

STT, YLE24