1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

WHO tutkii Kiinan sars-tilannetta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maailman terveysjärjestö WHO on alkanut tutkia kiinalaissairaaloita maan todellisen sars-tilanteen kartoittamiseksi. Kiinaa on moitittu nihkeästä tiedottamisesta vaarallisen keuhkokuume-epidemian leviämisen suhteen.

Nyt aloitetulla kartoituksella on tarkoitus seurata Kiinan sars-seurantaa, infektioiden hallintaa ja laboratoriotoimintaa.

Kiinaa on arvosteltu siitä, että se on raportoinut sars-keuhkokuumeesta puutteellisesti ja antanut liian hyvän kuvan maan sars-tilanteesta.

WHO:n mukaan sars-tartunnan on tähän mennessä saanut maailmassa runsaat 3 000 ihmistä, joista yli 110 on kuollut. Kiina kertoi perjantaina, että maassa on raportoitu noin 1 300 tartuntaa ja kuolemantapauksia 58.

Kiinaan kuuluvalla erityishallintoalueella Hongkongissa sars-tapausten määrä on noussut noin 1 100:aan ja tautiin oli lauantaihin mennessä kuollut 35 ihmistä.

Kiinan virallisen uutistoimiston Xinhuan mukaan sars-keuhkokuume on levinnyt uudelle alueelle, pohjoiseen Sisä-Mongolian maakuntaan, jossa on raportoitu kaksi kuolemantapausta.

Vaarallisen keuhkokuumeen uskotaan saaneen alkunsa viime vuoden lopulla Kiinan eteläisessä Guangdongin maakunnassa, josta se sitten levisi läheiseen Hongkongiin.

Hongkongilaiset ja mannerkiinalaiset terveysasiantuntijat ilmoittivat lauantaina saaneensa varmistuksen sille, että Kiinassa ilmenneet sars-tapaukset ovat saman viruksen aiheuttamia kuin Hongkongissa esiintyneet tapaukset.

WHO:n mukaan epidemia alkaa olla jo hallinnassa muualla maailmassa, mutta järjestö on yhä huolissaan Kiinan tilanteesta.

AFP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi