1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ihmisen geenikartta selvitetty

Tiedemiehet ovat selvittäneet ihmisen geeniperimän rakenteen etuajassa, noin kaksi vuotta alunperin arvioitua aikaisemmin.

Geenikartan raakaversio julkistettiin vuonna 2000 ja lopullisen rakenteen selvittämisen arveltiin alunperin vievän vielä useita vuosia.

Vuonna 2000 selvillä oli 97 prosenttia geeniperimästä, nyt perimän kerrotaan olevan selvillä lähes sataprosenttisesti. Pieniä aukkoja jää vieläkin, mutta niiden selvittämistä pidetään liian kalliina ja työläänä.

Geenikartan selvittämisen uskotaan nopeuttavan perinnöllisten sairauksien synnyn selvittämistä ja hoitomuotojen kehittelyä.

Jo nyt selvitystyö on auttanut muun muassa diabetekseen, leukemiaan ja pahanlaatuiseen ihosyöpään liittyvää tutkimusta.

Yhdysvaltain terveysviranomaisten vuonna 1988 käynnistämään The Human Genome -projektiin on osallistunut tutkimuslaitoksia muun muassa Yhdysvalloista, Euroopasta, Japanista ja Kiinasta. Valtioista projektia ovat tukeneet Yhdysvaltain lisäksi useat Euroopan maat sekä Japani.

Selvitystyössä oli mukana myös yksityinen tutkimuslaitos, yhdysvaltalainen Celera Genomics -yhtiö, joka havittelee kaupallisia sovelluksia selvitystyöstä. Yhtiön osallistumisen arvellaankin osaltaan nopeuttaneen selvitystyötä.

Reuters, BBC