Goldman-palkinto ydinjätevaraston vastustajalle ja sademetsien suojelijalle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ydinjätevaraston perustamista vastustaneet aboriginaalit sekä jätteenpolttolaitosten kieltämisen puolesta kampanjoinut filippiiniläinen ovat tämänvuotisen Goldman-palkinnon saajien joukossa.

Kuva Goldman Environmental Prizen luvalla

Jopa ympäristönsuojelun Nobel-palkinnoksi kutsutun Goldman-säätiön palkinnon sai kaikkiaan seitsemän aktivistia tai ryhmää eri maanosista.

Pohjois-Amerikasta palkittiin Julia Bond, joka on kampanjoinut kotiseudullaan Länsi-Virginian Appalakeilla kaivosteollisuuden työtapoja vastaan. Hän vaatii lopettamaan tavan, jossa vuorenhuippuja räjäytetään malmien saamiseksi esiin.

Afrikasta palkittiin nigerialainen metsänsuojelija Odigha Odigha, joka on kampanjoinut maansa viimeisten sademetsien säilyttämisen puolesta. Goldman-säätiö kiittää Odighaa muun muassa hakkuukiellon edistämisestä sekä paikallisten yhteisöjen kouluttamisesta kestävään metsänkäyttöön.

Aasiasta palkinnon sai filippiiniläinen Von Hernandez, joka johti kampanjaa dioksiineja ilmakehään päästäviä jätteenpolttolaitoksia vastaan. Kiellon astuttua voimaan Hernandez on jatkanut kampanjaa, jottei kielto vesittyisi teollisuuden painostuksen ja korruption vuoksi.

Latinalaisesta Amerikasta säätiö palkitsi perulaisen Maria Elena Foronda Farron, joka on pyrkinyt saamaan kuriin kalarehuteollisuuden päästöt vesistöihin. Päästöt johtavat tautien leviämiseen ja ovat pahimpia Perun rannikkokaupunkien saasteongelmia.

Euroopassa palkinnon sai espanjalainen fyysikko ja taloustieteilijä Pedro Arrojo-Agudo, joka on johtanut kampanjaa maan vimeisten vapaana virtaavien jokien patoamista vastaan.

Saarivaltioiden palkinnon saivat australialaiset aboriginaalit Eileen Kampakuta Brown ja Eileen Wani Wingfield. He ovat kampanjoineet kotiseudullaan Etelä-Australiassa ydinjätevarastoa vastaan.

Goldman-säätiön ympäristöpalkinnot myönnettiin nyt 14. kerran. Säätiö palkitsee tavallisia ihmisiä, jotka ovat poikkeuksellisen aktiivisesti puolustaneet ympäristöä.

Richard ja Rhoda Goldmanin perustaman palkinnon saajat valitsee kansainvälinen raati, jonka valintaan osallistuvat ympäristöjärjestöt. Kukin palkittu saa 125 000 dollaria.

YLE24