1. yle.fi
  2. Uutiset

Lipponen: Suomen on saatava EU-virasto tai pääjohtaja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pääministerin tehtävät jättävä Paavo Lipponen (sd.) asetti Suomen tavoitteeksi EU-politiikassa pääjohtajatason paikan ja jonkun EU-viraston saamista Suomeen.

Pääministeri Lipposen mielestä Euroopan unionin on toteutettava jo tehty ratkaisu unionin elintarvikeviraston sijoittamisesta.

- Ratkaisu on tehtävä yhteistyössä Italian ja EU:n komission kanssa, Lipponen sanoi jäähyväiskokouksessaan Ateenassa.

- Lipponen ja Italian pääministeri Silvio Berlusconi ovat jo sopineet viraston sijoittamisen yksityiskohdista, mutta lopullinen sopimus vaatii vielä EU-huippukokouksen yksimielisen hyväksynnän.

Komissio valmistelee paraillaan esitystä siitä, mitkä tehtävät annettaisiin Italian Parmaan sijoitettavan tehtävän hoidettavaksi ja mitkä Suomelle. Parman viraston on määrä hoitaa elintarvikekulttuuriin liittyviä asioita.

Lipponen muistuttu myös, että Suomelle kuuluu pääjohtajuus komissiossa tai jossakin sen toimielimessä. Samalla hän vaati komissiota lopettamaan jahkailun nimitysasioissa.

EU-politiikkaa jatkuu

Suomen tulevaan EU-politiikkaan pääministeri Paavo Lipponen suhtautuu luottavaisesti.

- Hyvillä mielin voin lähteä toisiin tehtäviin, kun voin luottaa, että näissä tehtävissä on jatkuvuutta, Lipponen puhui Ateenan huippukokouksessa.

Lipponen sanoo Suomen politiikan lisäävän avoimmuutta EU:ssa. Lisäksi Suomella on hyvä asema Venäjä-suhteiden kehittämisessä.

Lue seuraavaksi